Ако още не сте се досетили какво друго чакахме от Google на 4 октомври, ето ви жокер — става въпрос за виртуална реалност. Още на Google I/O ни беше загатнато какво можем да очакваме по-нататък във времето в сферата на VR технологиите. Ето че това време дойде и вчера Google най-накрая представиха свой собствен хедсет за виртуална реалност, наречен Daydream View.

На сцената на събитието излезе вицепрезидентът Клей Бавор, който силно ентусиазирано ни представи „нещо съвсем различно“ от останалите VR джаджи на пазара. Както той сам се изрази, Google още от началото са желаели да не правят поредните очила за виртуална реалност. Ето защо Daydream View изглежда по този начин — той не е просто пластмасов, а е покрит от плат за удобство и красота. Все пак джаджата се носи, както ние хората правим с дрехите. За това Google са работили с модни дизайнери, за да получат крайния продукт, който виждате на снимките.

daydream-google-vr-event-picture-3Още — Daydream View е VR хедсет за смартфони, подобно Samsung Gear VR. Разликата обаче е, че Daydream View ще бъде съвместим и с телефони, различни от Google Pixel. Pixel всъщност са първите „Daydream VR Ready“ устройства, но след партньорство Google се надяват по-нататък да има още много други. Важното тук обаче е, че при поставяне на телефона в устройството, няма нужда да натискате каквито и да е бутони и да включвате настройки — Daydream View и смартфонът си комуникират безжично веднага щом вторият бъде поставен в очилата.

daydream-google-vr-event-pictureКакто можете да видите от снимките, Daydream View притежава и контролер. На него има няколко бутона, както и повърхност, реагираща на тъч команди. Този контролер може да бъде използван за всичко, което можете да се сетите, включително и писане във виртуалната реалност. За да не го загубите пък, той лесно се побира вътре в Daydream View, когато не го ползвате.

От Google обещават, че новата им джаджа ще може да бъде използвана за какви ли не видове забавления — от гледане на любимите ви YouTube клипове (включително и 360-градусови такива, разбира се), до Netflix съдържание. Всъщност Netflix са първите от много партньори, които ще предоставят видео материалите си за виртуалната реалност на Daydream.

daydream-google-vr-event-picture-2Когато говорим за игри, такива също не липсват. Всъщност първата ексклузивна такава е от света на Дж. К. Роулинг и „Фантастични животни и къде да ги намерим“ (Fantastic Beasts and Where to Find Them) — след като поставите Daydream View пред очите си, ще се превърнете в магьосник, правещ вълшебства с магическа пръчка (в случая контролерът на джаджата). Очакваме скоро да бъде обявено още голямо количество виртуално съдържание, разбира се.

daydream-google-vr-event-picture-4Google ще пуснат Daydream View на пазара още през ноември, като цената на хедсета плюс контролер ще е само 79 долара. Устройството ще дойде в няколко различни цвята, което добавя към уникалността на тези VR очила. Какво ще кажете? Бихте ли искали да ги пробвате?