Echo Show е новият десктоп гласов асистент от Amazon, чиито основни функции са провеждането на видео разговори и гледането на видео клипове. От днес второто ще стане доста трудно, предвид това, че Google спряха поддръжката на YouTube под Echo Show… А YouTube все пак е най-големият видео портал.

Според официално изказване на Amazon, Google са спрели поддръжката на YouTube изведнъж, без предупреждение и без ясна причина:

“Google направиха промяна в 15 часа днес. YouTube бе наличен за потребителите на Echo Show. От днес следобед Google са решили да не поддържат YouTube под Echo Show, без обяснение и без уведомяване на потребителите. Няма никаква техническа причина за това решение, което е разочароващо и вреди на нашите клиенти.”

Ако погледнем изявлението на Google по темата, нещата стоят другояче:

“Отдавна преговаряме с Amazon, работейки за постигането на споразумение, което осигурява страхотен преживяване за потребителите на двете платформи. Версията на YouTube от Amazon при Echo Show нарушава нашите Общи условия, създавайки лошо потребителско изживяване. Надяваме се да постигнем споразумение и скоро да разрешим тези проблеми.”

Google са имали и други подобни случаи. Може би си спомняте когато компанията спря поддръжката на YouTube под Windows Phone и Microsoft трябваше да започнат да разчитат единствено на уеб версията на видео платформата. Изглежда изискванията на Google за YouTube апликации, разработени от трети страни, са доста сериозни.

Вероятно в случая става въпрос за липса на някои допълнителни функции, като автоматично пускане на следващо видео, следване на канали и други подобни. Да видим дали Amazon и Google ще постигнат съгласие за работата на YouTube при Echo Show.