google-alphabet-logo

С изненадваща публикация в официалния блог на Google, компанията обяви масово реструктуриране. Сундар Пичай става новият главен изпълнителен директор и заедно със Сергей Брин ще са част от холдинга Alphabet. Като изпълнителни директори и основатели на Alphabet, те ще управляват Google и другите свързани и подчинени компании. Това са например Calico, проект за финансиране на технологии за удължаване на човешкия живот, и Wing, което е подразделение за създаване на дрони за доставка на продукти. Alphabet също така ще надзирава проектите на Google с начално финансиране чрез специалните подразделения Capital и Ventures.

В новата организационна схема всяка една структура ще има собствен изпълнителен директор и ръководство, като Пичай и Google запазват контрола върху търсещата машина, рекламите, картите, инфраструктурата на Google Play Store, YouТube и Android.

Реорганизацията включва и промяна на финансовите потоци. Всички акции на Google ще се търгуват като част от холдинга Alphabet. Този ход повиши няколко пъти цената на компанията на фондовите борси.

Ще наблюдаваме с интерес и водещата роля, която ще заема Сундар Пичай. Предишната му позиция бе директор на подразделението за Chrome OS и Android, където той имаше решаваща роля за развитието на двете екосистеми. Не е изненадващ и изборът му, поради факта че Пичай е ръководил толкова важни за Google технологии.

Конкретните му краткосрочни планове са свързани с технологии, които да развият възможностите за разрешаване на големи проблеми. При мобилните технологии основен акцент е развитието на Google Now, който да се превърне в още по-полезен инструмент в ежедневната работа на Android потребителите.

Работата по Android M и обвързването на услугите на компанията с последните развити технологии също е важна част от плановете на Google. Главната цел е приобщаване на всички разработки към продуктите, които Google предлага на потребителите. Чрез използването на най-новите проучвания от изследователските проекти, облачните услуги могат да предложат много по-точна и полезна информация при поискване от различните приложения.

Google има за цел да предложи технологиите на всички, затова и част от планираната стратегия е разработване на евтини устройства, които да работят с Android и Chrome OS. Очакваме с нетърпение конкретните действия, както и как ще се развие Alphabet след новата реорганизация.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS