Google Android M

Google официално обяви следващата версия на мобилната си операционна система – Android M. Компанията каза, че днес тя ще дебютира като предварителна версия за разработчиците за Nexus 5, 6, 9 и Nexus Player, а финалната ще е налична по-късно през годината, предлагайки нови функции и подобрения в производителността.

Сундар Пичай заяви, че Google се е „върнала към основните“, което означава, че наследникът на Lollipop няма да има толкова промени в дизайна и интерфейса, защото фокусът ще бъде върху стабилността на софтуера. За съжаление Google не разкри името на новата версия на операционната система, но показа голяма част от това, което ще е включено в ъпдейта.

Дейв Бърк, вицепрезидент в Google, каза че компанията е наблюдавала какво производителите на устройства добавят към Android, използвайки голяма част от тези идеи за Android M. Google се е фокусирала върху шест нови области в M. Първата голяма промяна е в системата за искане на разрешение от приложенията – потребителите ще могат да одобрят или да откажат разрешенията за защита, като достъпът до камерата или местоположението, в зависимост от случая. Вече има само осем категории, като приложенията ще искат достъп и разрешение, само когато това се налага за по-добрата им работа. Това е сходно с Apple iOS. Приложенията също така няма да искат разрешение за всеки ъпдейт.

С Android M ще дойдат и промени в браузъра Chrome. Нова функция с името „Chrome Custom Tabs“ ще позволи на разработчиците да инсъртват системния компонент WebView директно в техните приложения и по този начин на потребителите няма да се налага да превключват приложенията.

Друго подобрение в Android M е възможността приложенията да отварят директно дадено съдържание, без да ви питат дали искате да го видите. Така например, ако кликнете на линк от Twitter в имейл, приложението на социалната мрежа направо ще се отвори, без да се появи запитване за потвърждение на вашето действие.

Android_Pay_AMEX.0

С Android M беше представена и новата разплащателна система на Google – Android Pay. Тя използва NFC и Host Card Emulation и ще заеме мястото на сегашното приложение Google Wallet. Разработчиците ще могат да интегрират Android Pay в своите приложения за покупки и плащания в самото приложение. Google заяви, че седем от десет устройства са готови да използват системата, като тя ще бъде предварително инсталирана в устройствата на AT&T, Verizon и T-Mobile и ще бъде приета от 700 000 магазина в САЩ. Android Pay ще поддържа сензори за пръстови отпечатъци, като този в Galaxy S6, вместо Google да остави на производителите допълнително да включат поддръжаката. Разплащателната система ще работи с устройства с KitKat или по-нова версия на Android.

Подобрения ще има и в живота на батерията. Android M ще предлага новата функция Doze, която позволява на системата да управлява процесите във фонов режим по-добре. Тя ще разчита на засичане на движение, когато потребителят използва устройството си и ще изключва това, което не е използвано за дълъг период от време.

Android M също така ще поддържа USB Type-C, с който зареждането е по-бързо и лесно. Потребителите също така ще могат да зареждат други устройства със своя Android телефон. Контролът на звука, копирането и пействането също са подобрени, като Бърк каза, че М е „най-полираният Android ъпдейт до момента“.

Google ще разчита на разработчиците по-рано получилите Android M да тестват системата през следващите няколко месеца, за да може да се открият бъгове, ако има такива, и да се подобри стабилността й преди да бъде пусната до всички. Компанията обеща, че през този период ще има повече информация и ъпдейти.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS