Android

Google понесе доста критики от Microsoft и експертите за публичното разкриване на уязвимост в Windows 8.1, като сега дойде ред тя да бъде нападната за собствената си софтуерна политика. Android устройствата, които не са KitKat или Lollipop, възлизат на около 939 милиона и всички те са засегнати от уязвимост в Android WebView. Google разбра за това преди няколко месеца, но все още отказва да осигури пач за по-старите версии на Android. Много експерти по сигурността докалдват за редица проблеми, но технологичният гигант очевидно няма намерение да предложи решение на проблема, оставаяйки го на производителите на устройства и независимите разработчици.

ВИЖ ОЩЕ: ХАКЕРИТЕ НЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ИНТЕРНЕТ, ЗА ДА ОТКРАДНАТ ЛИЧНИТЕ НИ ДАННИ

„Ако засеганите версии са преди 4.4, то ние не разработваме пачове, но приемаме пачове с доклад за разглеждане. Освен да уведомим производителите, ние не можем да предприемем действия при получаването на доклад за проблем, който зясяга версии преди 4.4, които вече не са придружени с пач.“, казват от Google. Уязвимостта е била открита в Android WebView, който е основен компонент в Android 4.3 и по-надолу, позволяващ да се покаже онлайн съдържание в определено приложение. WebView работи с редица други основни Android услуги, което означава сериозна дупка в сигурността.

Google я замени в Android KitKat и така устройствата с тази или по-нова версия не са засегнати от уязвимостта. Лошото е, че повечето потребители все още нямат, а и вероятно няма да имат ъпдейт, до KitKat или Lollpip. Според последни данни около 60% от Android устройствата са все още с Jelly Bean или по-стара версия, по-малко от 40% са с KitKat, а тези с Lollipop са едва 0.1%.