google car auto
Снимка: Tony Avelar/AP

Google е ръководила програма за автономни автомобили чрез дъщерното си дружество Google Auto LLC, сочат документи разкрити от The Guardian. То е създадено още през 2011 година, когато Google замени моделите Prius с Lexus SUVs.

В документите Google Auto е вписана като официален производител на 23-те автономни Lexus коли на Google, включително тези, за които стана публично известно, че са участвали в пътни инциденти. Google Auto също така е била използвана за подаване заявления за регистрационни номера.

Ръководенето на проекта чрез дъщерна компания вероятно се използва, за да може Google да се предпази от евентуалния риск, свързан с тези превозни средства. Ако има съдебни дела, заради инциденти с тях, отговорността ще се поеме от Google Auto, а не от Google. Toва от своя страна ще доведе до защита на финансовите активи на компанията, пише The Guardian.

Документи, подадени до Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, също така разкриват някои подробности за най-новата автономна кола на Google Auto  – тя е със задно предаване и се задвижва от 20-30kW елекртически мотор.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS