project-ara

Ако следите с интерес развитието на Project Ara, модулният телефон на Google, ще ви бъде интересно да научите някои технически подробности за него.

Апаратът ще бъде сложна екосистема от модули, създадена с цел да направи смартфоните достъпни за всички. По време на конференцията LAUNCH, която се проведе миналата седмица в Сан Франциско, беше демонстриран огромния потенциал на проекта.

Всеки апарат ще се състои от рамка с дисплей и определен брой празни слотове на гърба. Потребителите ще могат да купуват различни части, с които да създадат смартфон, според собственото си виждане и нужди. Цената от 50 долара е базова, а възможностите за надграждане изглеждат безкрайни, особено след като апаратите ще работят с Android и ще могат да ползват цялото изобилие приложения и игри в Google Play.

Google най-вероятно ще използва услугите на местни фирми за 3D печат, за да направи модулите и аксесоарите по-достъпни и евтини, както и да осигури лесното обслужване на потребителите. Модулите ще се закрепват към шасита чрез миниатюрни магнити, достатъчно силни, за да ги предпазят от падане. Комплектът Ara Modular Development Kit (MDK) ще бъде на разположение безплатно за разработчици още от следващия месец.