игра на троновеигра на тронове

Базирана на небезизвестния роман на Джордж Р.Р. Мартин, „Игра на тронове – настолната игра“ е епична и оспорвана битка между най-големите и влиятелни домове на Вестерос за контрол над Железния трон – символа на върховната власт в Седемте кралства. Много подобно на книгата, тази на пръв поглед сложна игра ще ви грабне веднага щом се включите в борбата за Трона и ще ви накара да я преигравате отново.

Всъщност „Игра на тронове“ е настолна игра от военен тип (wargame), която взаимства някои основни елементи от доста популярната Risk. Но това въобще не я прави копие на вдъхновителя си, дори напротив – в „Игра на тронове“ са въведени много оригинални и тематично обосновани въведения. Въпреки че е излязла още през 2011 година, играта постига невероятен успех и година по-късно дори е преведена на български език, което я прави значително по-достъпна на нашия пазар, а това допълнително подпомага за популяризирането й. А какво представлява самата игра?

Когато играеш играта на тронове, или печелиш, или умираш. Няма среден вариант.

Кой ще седне на Трона и ще управлява Вестерос? Това зависи единствено от вас. Играта започва от една повратна за поредицата на Джордж Р.Р. Мартин точка – Смъртта на крал Робърт, която поставя началото на „играта на тронове“. Моментът е изключително добре избран, защото от гледна точка на историята в книгите и сериала това е началото на борбата за влияние между големите домове на Седемте кралства. От друга страна е изключително лесно за всеки да се включи в тази настолна игра, дори и без да има особен интерес към поредицата, а и не съдържа никакви спойлери, което е особено важно за новите фенове.

В „Игра на тронове“ трима до шестима играчи поемат ролята на владетели на едни от най-известните домове на Вестерос – Старк, Баратеон, Ланистър, Грейджой, Тирел и Мартел. Тяхната цел е контрол над Седемте кралства, като това се постига чрез завладяване и контролиране на замъци и крепости, разположени във всички краища на Вестерос. На пръв поглед това е една не много трудна цел, но начините за постигането й са това, което прави играта интересна и задълбочена. За да победите вашите приятели (които може би няма да останат такива до края на играта) ще трябва да използвате не само армии, но и коварство, лъжи и предателство. Никой няма да успее да достигне трона сам, но когато наближи този момент, вашите приятели ще се превърнат във врагове и всякакви обещания и чест ще се изпарят.

игра на троновеигра на тронове

Какво ще откриете в кутията на „Игра на тронове“ и как да я играем? Целта на играта е да завладеете седем замъка в рамките на десет хода. Освен огромната карта на Седемте кралства (която ако трябва да сме честни, ви кара да се чувствате като Станис или Роб Старк, планиращи следващия си ход), в кутията на играта ще намерите книжка с правилата, различни жетони със заповеди за армиите ви и, може би най-важното – самите армии. Ще имате на разположение четири вида бойни единици – пехотинци, рицари, кораби и обсадни машини. Пехотинците и рицарите ще e основната ви сила по земя, докато корабите ще служат както за морски транспорт, така и за битки по море. Обсадните машини пък ще ви помогнат да завземете замък или крепост по-лесно, но ако ви се наложи да отстъпвате, ще бъдат унищожени. За да контролирате армията си, всеки ход ще е необходимо да й давате заповеди, а това става чрез жетоните – всяка от армиите ви ще получава по една заповед на всеки ход, но докато планирате какво да направите, те ще останат с лице надолу и вашите съперници няма да могат да видят плановете ви. Но същите правила важат и за тях.

Както сигурно се досещате, голяма част от лъжите и обещанията стават по време на планирането, когато уменията ви да убеждавате останалите, че ще им помогнете, (без значение дали това наистина е намерението ви) влизат в употреба. Сред самите заповеди ще откриете, както основните такива за настъпление и защита, които ще използвате най-често, така и тези за набези, подкрепа и събиране на сила, които изискват повече стратегическо мислене и планиране. Освен основния вариант на всяка от заповедите, всеки дом разполага и с един специален вариант с по-силен ефект – например специалната заповед за събиране на сила ви позволява да събирате армии, а специалната заповед за настъпление – да нападате с +1 бойна сила.

игра на троновеигра на троновеЗа да поддържате голяма и силна армия обаче, ще трябва да се погрижите вашите бойци да са добре снабдени с храна, оръжия, коне и въобще всичко необходимо на една истинска войска. В играта продоволствието е представено с една скала, която съвсем заслужено се нарича „скала на продоволствието“. Тя е изключително интуитивно направена – за да имате нужните материали, с които да поддържате бойните си единици, трябва да контролирате територии на картата на Вестерос, които имат в себе си символ с буре или с други думи са богати на ресурси. Тези символи на картата са стратегически разположени и често се превръщат в цел на повече от един от играчите, което допълнително спомага за подклаждане на конфликта. Трябва да споменем, че дизайнерите на играта са се постарали богатите на продоволствие зони да съответстват максимално много на вселената на Джордж Р.Р. Мартин. Така например, ако играете с дома Старк ще забележите, че на север е доста по-трудно да се изхранва армия, отколкото в Планински рай например.

Освен армиите, в битките ще се включат и известни персонажи от поредицата, които са представени чрез т.нар. „карти на домовете“. Сред тях ще откриете познати лица като Нед Старк, Станис Баратеон и Тирион Ланистър, които ще подпомогнат вашите бойци или с допълнителна сила, или с някое незаменимо умение. Така имате възможността при изиграването да цитирате някоя известна реплика на съответния герой. Резултатът – ще чувате „Зимата иде!“ доста често.