Т

рябва да призная, виждал съм много откачени неща по филмите, но Furious 7 е на съвсем друго ниво. Това едва ли е първият, но определено няма да е последният път, в който чувате подобно нещо за филм. Още повече, когато говорим за съвременен екшън с участието на звезди от ранга на Вин Дизел, Скалата, Джейсън Стейтъм, Кърт Ръсел и покойния Пол Уокър. Това всъщност са само част от актьорите, които правят седмата част от емблематичната поредица на висока скорост толкова зашеметяваща. Знам, че не всеки обича да гледа или слуша за екшън филми. Повечето хора ги мислят за тъпи, без много послание или каквото и да е. Ако и вие сте от тях, значи мястото ви не е в тази статия, а в някоя от другите, които сме ви предложили. Ако обаче харесвате екшън сцените, мнението ви за тези филми е положително и все пак вярвате, че подобна продукция може да има послание или смисъл, е, продължавайте да четете.

Спокойно! Няма спойлери

Ще бъда кратък, защото не искам да ви развалям кефа от това да видите тези уникални сцени на големия екран. Именно там е мястото, ако трябва да съм честен, където трябва да гледате Furious 7. Това със сигурност не е от тези продукции, които трябва да чакате в торентите, защото си заслужават всяка стотинка, която ще дадете за единия билет. Аз лично ще го гледам още много пъти на кино – от една страна, защото обичам колите, от друга страна, защото това е филм, който трябва да се гледа на кино. Мнението ми вероятно няма да бъде споделено от всеки от вас, но за обичам колите и за мен усещането да гледам подобно нещо на IMAX е уникално.

След като вече сте се решили да го гледате на голям екран, за което ви приветствам, вероятно се чудите какво да очаквате. Тук идва и вторият ми съвет към вас – гледайте всички серии преди този. Защо? Първо, защото ще се нахъсате супер много. Не казвам да седнете точно сега и да отделите един ден да ги гледате, но ако сте пропуснали някоя серия, е добре да я наваксате. Второ и по-важното, Furious 7 е нещо като развръзка на някои от предходните части и на моменти всичко се преплита. Историята от появата на Браян в света и семейството на Дом, до загубата на Лети и нейната памет, през появата на Оуен Шоу и Скалата. Има много реплики, които ще схванете и дори ще ви станат смешни, само ако сте гледали всичките серии и това е причината да ви приканя да го направите.

Гледайте всички части, за да схванете смисъла на тази

Както вече знаете от трейлърите, големият брат на Шоу е лошото момче във Furious 7. И той наистина е лош и раздава шамари както само Джейсън Стейтъм може да го прави. Още в началото на филма, в първата сцена, ще ви стане ясно, че този път нашите любими състезатели са се забъркали в най-голямата каша, която дори и сами не са подозирали, че може да ги сполети. От трейлърите също не е тайна, че Скалата влиза в болница след срещата си с Шоу, което само говори за себе си. Все пак да вкараш големия Хобс в болница не е по силите на всеки.

И какво ще правят нашите приятели? Ако си мислите, че до този момент сте гледали екшън сцените от филма – грешите. Истинският екшън започва сега. И тук е един от моментите, в които се преплитат историите с третата част от „Бързи и яростни“, когато един от главните герои във филма умира. Кой е той? Е, ще трябва да се сетите сами. Това е и моментът, когато героят на Кърт Ръсел, име което бяхме позабравили в последно време, излиза на преден план, но неговата роля ще я запазя в тайна.

Сега започват и истинските гонки, по начин, който не сме виждали, от най-добрите състезатели в историята на съвременното кино. През планини, по въздух, напряко в Дубай, прескачайки от сграда в сграда. И ако си мислите, че това е всичко – пак грешите.

Във филма се загатва малко и за технологиите. Все пак в Smart News пишем за технологии, няма как да не отбележа този факт. Да не казвам голяма дума, но именно около едно технологично откритие се върти голяма част от филма. Откритие, което е много интересно и леко напомня за филма Eagle Eyee от 2008 г. Няма да навлизам в теориите на конспирацията, но подобно нещо е напълно възможно да се направи и е доста страшно, но това ще е тема на други мои размисли.

Furious 7 dom toretto

В крайна сметка Furious 7, както и всеки друг филм, се е върти около една важна и най-мащабна идея, а именно семейството. Нещо което може би ви е писнало да слушате, когато чуете гласа на Вин Дизел, но е факт. Furious 7 е за семейството и за това, че каквото и да се случва, ти имаш едно нещо, което важно, едно нещо, което има значение и трябва да пазиш – семейството. Сега мога да попитам всеки, който си мисли, че екшън филмите са тъпи, дали това не е достатъчно добро послание? Да, може би няма да спасят семейството на бойното поле или пък в космоса, но дори и така, значението не е по-малко или незначително. Пол, Доминик и всички останали от екипа се борят през цялото време да защитят семейството, а сцената на финала на филма показва точно това, за което те едва не загинаха.

Furious 7 ме впечатли с ефектите си, режисурата, невероятните екшън сцени и, разбира се, колите. Това не е филм за всеки и ако не сте ценител на тези неща, вероятно ще излезете от залата с думите „Поредният тъп екшън“. Истина е, че не е. Нито е тъп, нито е просто екшън. Филмът е много добре измислен, а тези, уж тъпи екшън сцени, са чудесни и много трудни за заснемане. Определено е ефектно да го гледате на кино, за да усетите звука и въздействието на всеки един кадър все едно сте там.

Както знаете, Пол Уокър почина в автомобилна катастрофа преди малко повече от година. Каква ирония, нали? Ако сте следили новините около филма, знаете че братята на Пол влязоха в обувките му и участваха във филма, за да може някои от сцените да се довършат. Мога да кажа, че не се усети кога реално истинският Пол липсваше. Може би на един или два момента се забеляза, но това е, само ако наистина се вгледате или търсите тези сцени.

В памет на Пол

Furious 7 е посветен на Пол. Поне това мога да ви го издам. Финалът на филма е много силен и ако сте следили всички филми през годините и сте гледали с интерес всеки следващ, финалът на Furious 7 може дори да ви просълзи. Пол Уокър бе известен най-вече с тази си роля, без да омаловажавам другите му участия. Той беше от лицата на „Бързи и яростни“ и дори да направят следваща част, тя няма да е същата. Пътят на Пол се отклони и това е финалът на Furious 7.