Faraday Future най-накрая представи първия си производствен автомобил

0

Късно снощи на едно от първите събития по време на CES 2017, младата американска компания Faraday Future най-накрая представи първия си автомобил, предназначен за пътища. Това е FF 91 — футуристична кола, която производителите твърдят, че е най-бързата произвеждата някога.

FF 91 бе представен на сцена под една от най-големите шатри в Лас Вегас, като по време на представянето бяха показани и някои от възможностите на автомобила. Един от основните инвеститори във Faraday Future, собственикът на LeEco Джия Юетинг, също присъстваше.

FF 91 е автомобил със мощност цели 1050 конски сили, като компанията твърди, че той може да ускори от 0 до 100 километра в час само за 2,39 секунди. Освен това, батерията е с капацитет 130 киловат-часа, а пробегът се очаква да е около 610 километра.

faraday-future-ff-91-car-12Колата на Faraday Future притежава сензорна система LIDAR, общо 10 камери и редица други сензори, които трябва да могат да помогнат на автомобила да шофира сам. Всъщност една от демонстрациите на сцената бе свързана с това Джия Юетинг да натисне специален бутон отстрани на FF 91 и автомобила да се самопаркира. Всички обаче замлъкнаха от учудване, след като функционалността не сработи (поне не и от първия опит). „Като бебе, тя е много, много срамежлива“, пошегува се вицепризидентът на Faraday Future Ник Самсън.

FF 91 бе рекламирана и като „най-свързаната кола“ на пазара — тя има възможност да се свързва със смартфона ви, като така да има достъп до музиката и обажданията ви. Освен това FF ID технологията ще ви разпознава като собственик на автомобила и ще отваря вратата когато се приближите.

Faraday Future обещават първите доставки на FF 91 да започнат през 2018 година. Още сега желаещите могат предварително да се запишат за закупуване на този автомобил, като това става на сайта на компанията FF.com. Срещу скромният депозит от 5000 долара, всеки има възможност след около година да закупи FF 91.

faraday-future-ff-91-car-11Ако пък желаете да се сдобиете със бройка от специалната ограничена до 300 автомобила серия Alliance Edition, можете да доплатите и за това. Разочароващото е, че Faraday Future към момента приемат предварителни поръчки само от потребители в САЩ, Канада и Китай, за разлика от Tesla, които могат да доставят до цял свят.

Интересно е да разберем как ще се развият Faraday Future. От един от най-големите конкуренти на Tesla Motors, напоследък компанията се превръща в нещо не чак колкова заплашително — множество служители напуснаха работните си места, а стартъпът изпитва и финансофи проблеми. Един бивш служител дори нарече FF 91 „евтин трик“ [„it’s smoke and mirrors“; бел. превод].

Какво мислите? Ще просперират ли Faraday Future? Бихте ли си купили тази електрическа кола?