Според ново проучване, проведено от Белгийската комисия за личните данни, Facebook извършва нелоялна практика на територията на Европейския съюз. Проучването е публикувано в журнал и част от него гласи, че „когато Facebook потребител се е логнал в профила си и посети сайт с плъгин на социалната мрежа, компанията получава Facebook ID-то му, заедно с идентификационния номер на браузъра му и адреса на страницата, която е посетил. А когато потребителят излезе от социалната мреже, Facebook продължава да следи уникалната му информация чрез бисквитките на браузъра, които се използват за следенето му из мрежата.“

Всеки потребител може да избере да не бъде следен изобщо по този начин, но според замесените в изследването, това „изключване по желание“ не важи за Европейския съюз. Плъгинът дори следи и хора, които изобщо нямат Facebook акаунт – целта е получената информация да се използва за тергетирана интернет реклама, от която компанията да печели пари. Това са думите на белгийския шифровач професор Барт Пренел, автор на материала.

Facebook пък от своя страна се опрадва като казва, че твърденията на авторите на проучването са безпочвени и са фактологически грешни. Компанията има да каже това по въпроса:

„Авторите така и не се свързаха с нас, нито поиската да уточним предположенията, на които е базирано изследването им. Дори не ни поканиха да изкажем собственото си мнение по въпроса преди да направят проучването публично.“

Това е единствената налична към момента информация, но ще следим случая. Все пак тук става въпрос за личните ви данни и вероятно нарушаване на правата на граждани на Европейския съюз.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS