samsungZz

Samsung официално представи първия смартфон с операционната система Tizen – Samsung Z ще се появи през лятото, като дебютът му ще бъде на руския пазар.

Моделът, който ще е ключов за определяне бъдещето на Tizen, е с 4.8″ Super AMOLED дисплей със 720р HD резолюция, четириядрен процесор на 2.3 GHz (предполага се, че е Snapdragon 800), 2 GB RAM и 16 GB вградена памет, която може да бъде увеличена с microSD карта.

Очевидно Samsung Z не залага толкова на камерите – основната е 8 MР, а предната 2.1 МР. Смартфонът поддържа Cat 4 LTE, WiFI 802.11a/b/g/n, MIMO и Bluetooth 4.0, разполага и с познатия ни от Galaxy S5 сензор за пръстов отпечатък.

Любопитно е, че дизайнът въобще не прилича на Galaxy S серията – корейската компания е заложила на правоъгълна форма, доста популярна в китайските смартфони. Все пак почеркът на Samsung си личи в изкуствената кожа, а цветовете, в които ще се предлага Samsung Z, са черно и златно. Размерите му са 138.2 x 69.8 x 8.5 мм и тежи 136 г.

Разбира се, най-важното, което ще определи дали Samsung Z ще се превърне в пазарен хит, или по-скоро ще е неособено успешен експеримент, е операционната система. От Samsung обещават, че производителността на Tizen ще впечатли потребителите, но дали действително ще успеят да изкушат свикналите с Android все още не е ясно. Може би ще помогне това, че Samsung са се постарали да има достатъчно близко до Android усещане, включвайки екстри като Download Booster, S Health и Ultra Power Saving Mode.

За първи път Samsung Z ще бъде показан на започващата утре в Сан Франциско конференция за разработчици Tizen Developer Conference. Samsung ще продължи и стимулирането на разработване на приложения за Tizen, които ще могат да бъдат сваляни от Tizen Store след пускането на модела. Вече се знае, че първият пазар, на който той ще се появи, е Русия – но кога ще е факт и в други страни все още няма информация. Така че дори да ни сърбят пръстите да пробваме Samsung Z, засега ще трябва да почакаме.

Сподели
Предишна страницаVirgin Galactic стартират пътувания до Космоса
Следваща страницаSamsung Galaxy Gear получи Tizen
От години работи в сферата на медиите, рекламата и маркетинга. Интересува се от всичко ново, любопитно и креативно, както и от начина, по който динамичните промени и развитието на технологиите в съвременния свят се отразяват на хората.