Flash е еднин от плъгините за интернет браузъри, от които много хора се опитват да се отърват поради рисковете, които крие неговото използване. Дори и Adobe вече са за премахването на Flash Player. Това обаче е почти невъзможно към момента, тъй като все още много сайтове използват технологията за видео материалите си.

За да се бори с това, Google има идея – от края на тази година, компанията ще забрани Flash плъгина в своя браузър Chrome. Това ще бъде настройката по подразбиране, като обаче потребители ще могат да избират определени сайтове, за които да оставят Flash включен. За останалите, браузърът ще се държи все едно изобщо нямате инсталиран Flash и където HTML5 алтернативата е налична, ще пуска нея.

Първоначално ще има няколко популярни сайта, където Flash Player няма да бъде блокиран, тъй като те са силно посещавани. Между тях са YouTube, Facebook, Yahoo, Twitch и Amazon. Те обаче ще бъдат пощадени от блокировката само за една година – след това Flash ще бъде блокиран и в тях, така че разработчиците ще трябва рано или късно да се обърнат към алтернативите, главно все повече навлизащият HTML5.