Може дисплеят на Galaxy S8 да е бил звездата на вечерта снощи, но нещо друго привлече погледите (и интереса) на всички, гледащи на живо представянето на корейския флагман — новият гласов асистент от Samsung, наречен Bixby. Гигантът ни обеща, че с негова помощ ще можем да управляваме с глас всичко, което правим с пръсти. Дали обаче наистина е така?

Samsung наистина демонстрираха как работи Bixby снощи, като интеграцията му към момента обаче е ограничена само до няколко вградени приложения (въпреки, че компанията обещава след ъпдейти това да се промени). Bixby е малко по-различен от гласовите асистенти, които сме свикнали да използваме, като Siri, Google Assistant и Alexa. Вместо да ни помага да търсим информация онлайн, той по-скоро е насочен към управление на смартфона и неговите функции.

С Bixby можете да си пуснете музика от Google Play Music, да настроивате напомняния и аларми спрямо това къде се намирате, да изпращате съобщения и имейли на своите контакти и дори да разпознавате обекти с помощта на камерата. Но какво точно може да прави Bixby? Нека разгледаме възможностите му по-подробно…

Samsung-Galaxy-S8-event-photo-35„Всичко, което можете да правите с пръсти, можете да правите с глас“ бе основният лозунг за асистента по време на неговото представяне. Първоначално Bixby ще може да работи с приложението за разговори, SMS-и, Настройки, камерата, напомняния, Контакти и Галерия. За работа с тях можете просто да го помолите и той ще се опита да направи това, което искате. По време на събитието снощи например, видяхме как Bixby обръща снимки. Ако асистентът не може да се справи напълно с действието, той ще ви помоли да изберете една от няколко възможности, които ще се появят на екрана.

Като за начало, Bixby ще работи с американски английски и корейски език. По-нататък очакваме ъпдейт с поддържка на испански и китайски.

Другата интересна интеграция на Bixby е свързана с камерата — можете да стартирате асистента директно от приложението Камера, като след това можете да го използвате за разпознаване на продукти например. Следващият етап е да закупите някой от тях директо от предложените места — първи партньори за функционалността са Amazon, Vivino и Pinterest, а очакваме и други. Bixby може да разпознава книги, различни марки вино, маратонки, дрехи и какво ли още не…

Bixby Home е нещо ново, което прилича на нещо старо — помните ли лентата вляво от началния екран? Тя вече е заменена с въртящи се карти, с които Bixby може да работи. Асистентът ще се учи с времето и ще ви предлага такива, които са съобразени с вашето ежедневие. Между тях могат да са напомняния за определени периоди от деня или места, които посещавате, времето, имейли, списъци за пазаруване и т.н. Тук е и мястото, от които можете да контролирате всички свои умни домашни уреди, посредством поставения в дома ви Samsung Connect Home рутер.

samsung-bixby-imageЗаключение?

Донякъде възможностите на Bixby не са кой знае колко по-различни от тези на обикновения гласов асистент. Разбира се, Samsung обещават той да се развие много повече с времето и да се превърне в нещо революционно, но доколко това ще се сбъдне, още е рано да се каже. Разбира се, трябва да си зададем и въпроса „Колко от нещата, които може/ще може Bixby, са ни необходими?“ Не за първи път виждаме виртуален асистент да прави нещо, което първоначално изглежда жестоко, но по-късно се оказва, че никой не ползва, просто защото не му се занимава…