500mil

Преди да представи новата си операционна система iOS 8, Apple използва подиума на WWDC конференцията, за да се похвали с постиженията си и да хвърли ръкавицата на Android.

Компанията разкри най-новите си статистики – общо са продадени над 800 милиона iOS устройства, като само за миналата година Apple е увеличила потребителите си със 130 милиона. Бестселър продължава да бъде iPhone, който вече е преминал границата от половин милиард продадени бройки. Следва го iPad с 200 милиона, а над 100 милиона са закупените iPad Touch устройства.

Тези цифри все още изостават от общите продажби на Android, които миналата година надхвърлиха 1 милиард, но трябва да се има предвид, че Apple разчита предимно на високия ценови клас устройства, което прави постижението действително доста добро.

Тим Кук, CEO на Apple, не пропусна възможността да хвърли ръкавицата на Android и атакува конкурентната операционна система с цифри и факти. За 130-те милиона нови потребители на Apple миналата година той заяви: „Много от тях преди са ползвали Android. Купили са си погрешка телефон с Android и след това са потърсили по-добро изживяване. И по-добър живот. И са решили да пробват iPhone и iOS”.

Кук нападна Android и за факта, че много от потребителите му не използват най-актуалната операционна система. И показа данни, че 89% от потребителите на Apple са с iOS 7, а само 9 % от тези на Android са с KitKat, което означава, че нямат достъп до най-новите приложения и не получават необходимите секюрити ъпдейти. И за да подчертае колко важно е това, Кук показа буквално унищожителна статистика: 99% от мобилния зловреден софтуер е на Android.

Android Apple Installed

Android Apple Malware

Очевидно Apple заема изключително категорична и агресивна позиция спрямо Android. Одобрявате ли такова поведение и заслужени ли са критиките според вас?