OS-X-El-Capitan

На WWDC 2015 Apple обяви най-новата версия на операционната система за Mac – OS X El Capitan. При нея компанията се фокусира основно върху две неща – производителността и потребителското изживяване. Промени има в Safari, като в браузъра са въведени няколко нови полезни функции. С новия ъпгрейд потребителите ще могат да закачат сайтове в лентата с табове, просто като ги плъзнaт наляво. От секцията с уеб адреса ще може да се разбере от кой таб се чува аудио и директно да бъде заглушено. Както се спекулираше по-рано, шрифтът е заменен със San Francisco, за да съвпада с Apple Watch.

Подобрения има и в Spotlight, като вече запитванията на потребителите може да са на по-естествен език, да кажем „намери документите, по които работих през юни“. Може да се проверява информация за времето, акции и спортни резултати, без да е необходимо да се отваря браузър. Нововъведение е и опцията Split View, с която екранът се разделя на две половини, позволявайки да се работи с две приложения едновременно.

По отношение на производителността Apple каза, че в El Capitan приложенията ще се отварят 1.4 пъти по-бързо, превключването между тях е два пъти по-бързо, а PDF файловете се отварят четири пъти по-бързо в Preview. Беше демонститрана и работата на Metal за Mac с Unreal Engine на новата OS X, като според Epic Games има подобрение с цели 70%. С Metal идва и 40% по-добра производителност при рендирането.

OS X El Capitan вече е налична за разработчиците, а безплатният ъпдейт за потребителите ще бъде пуснат през есента.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS