Отдавна из потребителите на iOS върлува слухът, че по-старите модели iPhone биват забавяни чрез ъпдейти на операционната система. Причината — по този начин Apple си осигуряват закупуването на нов iPhone от повечето потребители, които си кажат „iPhone-ът ми вече работи бавно, защото остаря… Ще си купя нов.“

Сега се оказва, че тази конспирация не е съвсем нереална. Разработчикът за Geekbench Джон Пуул (John Poole) е забелязал, че с времето процесорът при iPhone 6s и iPhone 7 наистина се забавя.

Преди време Apple пуснаха ъпдейт за iOS версия 10.2.1, с който целяха да се преборят със случайното гаснене на iPhone 6s, което се наблюдаваше при някои потребители. Оказва се, че разрешаването на проблема става като се забави процесора. Обяснението е, че когато батерията на iPhone остарее, тя вече не може да поддържа енергийната нужда на процесора и за това устройството може да изгасне само, за да се предпази от повреди (прегряване например). За това въпросните ъпдейти са направени да забавят процесора, за да може телефонът да работи правилно.

Решението обаче не е само в лицето на закупуване на нов iPhone, за да може той да е бърз. Можете да смените неговата батерия и той веднага ще започне да работи под фабрична тактова честота:

За целта обаче трябва да се обърнете към официален сервиз за Apple, които да сменят батерията на вашия iPhone срещу съответната сума.

The Verge са се обърнали към Купертино за коментар и Apple практически признаха, че забавят по-стари iPhone модели. По техните думи обаче, това се прави, за да бъде предпазено устройството от повреди поради недостигът на енергия за правилното функциониране на процесора:

„Нашата цел е да предоставим най-доброто преживяване за потребителите, което включва цялостно представяне и удължаване на живота на техните устройства. Литиево-йонните батерии стават по-малко способни да удовлетворяват върхови потребности от енергия при ниски температури, или батерията им намали цялостния си капацитет с течение на времето, което може да доведе до неочаквано спиране на устройството, за да защити своите електронни компоненти.

Миналата година пуснахме ъпдейт за iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, за да изгладим моментните върхови нужди само когато е необходимо, за да предотвратим неочаквано спиране на устройствата при тези условия. Вече добавихме тази функция при iPhone 7 с iOS 11.2 и планираме да добавим поддръжка за други продукти в бъдеще.“

Да, Apple не казват „Забавяме вашите iPhone апарати, за да си купите нови по-бързи такива“, но не е изключено това също да е в основата на практиката. Защо да изгубят поръчки на нов iPhone на всеки 12 месеца, когато могат да ги спечелят? Разбира се, критиката към Apple е не за това, че забавя устройствата, за да ги предпази от повреди, а за това, че компанията не е била достатъчно отворена към своите потребители и е пазела това в тайна.

И все пак, хубаво е потребителите да знаят, че могат да се справят със забавянето на своя iPhone само като сменят неговата батерия. Така това ще им излезе доста по-евтино от нов iPhone модел и същевременно ще удължи живота на устройството им с някоя и друга година.

1 коментар

  1. педалска фирмичка , и последователите им такива….

Comments are closed.