ios 9

Ето, че снощи на Световната конференция за разработчици, Apple представи новата версия на мобилната си операционна система – iOS 9. С нея идват редица подобрения, нови функционалности и интересни приложения, на които ще се спрем сега. Първо, нека споменем, че iOS 9 е налична веднага за избрани разработчици, като публичната Beta версия ще дойде през юли. Официално Apple пуска софтуера за всички през есента, като на iOS 9 ще могат да се радват всички, имащи телефони от iPhone 4S насам и iPad 2 от 2011 г.

Да започнем с по-малките добавки и промени. Първо, iOS 9 ще включва нов шрифт, който е базиран на шрифта San Francisco, използван при Apple Watch. Големината на инсталационния файл за новия софтуер е само 1.8 GB, което е над два пъти по-малко за разлика от старата версия iOS 8, която беше цели 4.6 GB. За да можете да се чувствате още по-добре със своя iPhone, от Apple са успели да интегрират и нов „Low Power Mode“, който да ви даде още 3 часа работа. Това най-вероятно ще стане чрез намаляване на още повече процеси във фонов режим. iOS 9 включва и ъпдейти за HomeKit и CarPlay, като с последното ще можете да контролирате почти всичко в автомобила си. CarPlay вече поддържа много повече приложения от производители на автоможили, като през апликацията ще можете да контролирате каквото се сетите. Безжичната свързаност си я има още от предната версия на iOS. Остава и тук, но все още на пазара няма коли, които от своя страна да го поддържат.

Siri

 

И така, нека да преминем към нещата, които всички вие очаквате – големите промени и добавки. Първото нещо, което хваща окото в iOS 9, е новата функционалност на асистена Siri. Тя се нарича Proactive и дава възможност за много по-интуитивно предлагане на информация, която може да ви е нужна. Тя ще бъде предлагана според мястото, на което се намирате и часа. По-интересното е, че Siri вече ще вижда какви приложения сте инсталирали и ще ви предлага други подобни, които биха ви били полезни. Също така, ако получите обаждане от непознат номер, асистентът ще търси информация за него, за да ви покаже все пак кой се обажда.

Подобреното търсене в приложения вече работи със Spotlight и няма просто да отваря началната страница на дадената апликация, а направо ще изкарва резултатите от нея в асистента. Конвертирането на каквито и да е мерни единици вече може да става не само чрез глас, а и ако го напишете. По думите на Apple, разликата между подобрения им асистент Siri и конкуренцията в лицето на Google Now и Cortana е, че предлаганата от Apple услуга задържа всички данни на смартфона ви и не ги изпраща в облака. Това трябва да успокои всички, които се притесняват от следене и държат на защитата на личните данни.

Мобилни плащания и още

 

Няма как да се разминем и без подобрение при услугата за картови операци и Apple Pay. Разплащателната система от Apple излиза от границите на САЩ, като първи ще могат да се възползват от нея във Великобритания. Ъпдейтът на приложението включва в себе си поддръжка на още банки и банкови карти. Всичко това се комбинира перфектно с Wallet – новото приложение, което ще заеме мястото на Passbook, с което ще трябва да се сбогуваме. Wallet има за цел да събере на едно място всичките ви кредитни и дебитни карти, купони, ваучери, карти от лоялни програми и така нататък.

Крайно време е вече и приложението Notes да получи някоя нова функционалност. Най-накрая тези от вас, които имат нужда от повече от записки, да могат да вмъкват в бележките си изображения, да могат да правят списъци за отмятане и бързи драсканици. Всичко това ще е възможно с новата версия на Notes, като по този начин приложението на Apple става директен конкурент не само на една от най-популярните такива Evernote, но и на интегрираните варианти от конкурентните компании като Google и Microsoft.

Apple Maps няма да остане по-назад, показвайки някои доста интересни функционалности при iOS 9. Вече ще можете да използвате приложението за транзит. Навигацията ще става както за пешеходци, така и за градски транспорт в лицето на автобуси, трамваи, метро и т.н. Първоначално тази функция ще бъде налична за 20 града по цял свят, включително Ню Йорк, Сан Франциско, Пекин, Лондон, Берлин и още.

iOS 9 обаче няма да включва само подобрения на вече съществуващи приложения. Новото тук се нарича News и е точно това, което си мислите – чисто и просто приложение за четене на новини от избрани от вас издатели и медии. News ще работи подобно на Flipboard или Instant Articles на Facebook, като с него ще можете да избирате между голям брой сайтове. Едни от първите такива са CNN, Time, Wired, ESPN, Buzzfeed и The Verge. Новини от тях ще можете да четете в много удобен интерфейс, пригоден за мобилни устройства, с включени снимки и всичко. Вътре в News ще можете да четете и постове от различни блогове, които не са партньори, но все пак от Apple казват, че най-удобни ще са тези, които си партнират с компанията. Приложението ще се учи от статиите, които четете и с времето ще ви предлага нови, които биха ви били интересни. News ще бъде налично с iOS 9 за САЩ, Великобритания и Австралия.

iPad и мултитаскинг

 

Ползвателите на iPad ще се зарадват на някои нови попълнения към интерфейса, включително и нещо, което се предполагаше, че ще бъде представено. Клавиатурата вече включва бързи бутони за cut, copy и paste. Това, заедно с възможността тази клавиатура да се превръща в тракпад, изглежда ще станат любими функции на използващите устройството си за работа и сериозно писане.

Вече ще можете и да използвате по две приложения едновременно в iOS 9, но само с iPad. Екранът ще може да бъде разделян на две в пропорции 50 на 50 или 70 на 30. Мултитъчът работи идеално в този случай, а възможността да провлачвате и използвате няколко приложения едновременно на един и същи екран е чудесна. Докато работите с едното, другото ще остава напълно активно на фона. Видеоматериали ще можете да гледате в отделна кутия, която да местите където си искате из екрана. Интересното е, че разделянето на екрана ще бъде налично само за iPad Air 2 и по-нови устройства, докато местенето на приложения ще може да се използва и на по-стари.

Ето това е всичко ново около последната версия на операционната система iOS 9 на Apple. Както казахме, можете да очаквате публична Beta през следващия месец. Официалната дата за пускане е през есента на тази година. Какво мислите за новите функции и приложения? Споделете с нас в коментарите.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS