apple-music

Apple вече официално навлезе в бизнесa с музикални стрийминг услуги, обявявайки Apple Music на WWDC. Услугата ще предлага теглене на музика, стрийминг радио и стрийминг на музика в едно приложение. Както всички съвременни дигитални услуги, Apple Music трябва да се учи от вас и вашия вкус и с времето да ви препоръчва подходящи за вас нови песни.

Apple Music ще струва 9.99 долара на месец или 14.99 долара за семеен план, в който може да влязат до 6 човека. За тази цел трябва да е активирано iCloud Family Sharing. За сравнение, Spotify също предлага план за 14.99 долара на месец, но от него могат да се възползват само до давама души. Добрата новина е, че потребителите ще получат три месеца безплатен тестови период. Apple Music ще е налична на 30 юни за iOS потребителите и през есента за Android. Предлаганите 30 милиона песни могат да се намерят в Spotify и Rdio, но Apple се надява функциите в нейната музикална срийминг услуга и ексклузивното съдържание да привлекат повече клиенти.

Срещу платеният абонамент потребителите ще могат да теглят албуми и плейлисти, които да слушат по-късно в офлайн режим, докато останалите ще могат да слушат само радио станциите в Apple Music, с ограничено пропускане на песни. iTunes Radio вече ще работи с големи имена като Dr. Dre, will.i.am, Pharrell и Drake, които ще се изявяват като DJ-и.

Първата станция се казва BeatsOne и ще бъде налична в 100 страни. В нея ще бъдат пускани песни денонощно и ще работят трима DJ-и – Zane Lowe, Ebro Darden и Julie Adenuga. Абонатите ще могат да превключват колкото песни искат. Еди Кю заяви, че музиката е препоръчана за потребителите: „Не е просто алгоритми, тези препоръки са направени от нашия екип от експерти“, бяха неговите думи. Абонатите на Beats ще бъдат автоматично прехвърлени към Apple Music, когато тя бъде пусната на 30 юни.

apple_music

Функцията Connect пък позволява на изпълнителите да качават музика, снимки и съобщания, които са споделени с техните фенове. Това може да се приеме като вид блог, към който почитателите са абонирани. Те могат да коментират и харесват индивидуалните постове. Това е подобно на ексклузивните материали зад сцената, които Tidal предлага. Connect беше демонстрирана от Drake, който каза: „Мечтата да бъдеш нов артист като мен преди пет години и да се свържеш директно с публиката никога не е била по-близо до сбъдване“. Неговият нов албум ще бъде пуснат в Connect.

В Apple Music има и доста добра интеграция на Siri. Може да поискате от асистента да пусне конкретен изпълнител или песен, както и да изискате нещо по-общо като „пусни най-добрата песен от лятото на 1982“, или която и да е друга година. За синхронизацията на песните в Apple Watch няма да е необходим iPhone.

„Apple Music наистина ще премести иглата за феновете и музикантите. Онлайн музиката се превърна в сложна бъркотия от приложения, услуги и сайтове. Apple Music ще предлага най-добрите функции заедно за изживяване, което всеки любител на музиката ще оцени“, заяви Джими Йовайн, основателят на Beаts, който в момента работи по Apple Music.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS