smartwatch

Преди година Google обяви Android Wear, а сега софтуерът вече е наличен за редица умни часовници, чиито цени варират между 200 и 300 долара. Повечето от тези устройства са на добре познатите ни производители на електроника, но днес Google обяви, че ще си партнира с швейцарската компания за автоматични часовници Tag Heuer. Това означава, че операционната система на гиганта за първи път ще бъде налична за луксозни часовници.

Виж още: Коя камера е по-добра: LG G Flex 2 срещу LG G3

Tag Heuer е един от най-големите швейцарски производители на часовници, с цени, вариращи от под 1000 долара до петцифрени суми. Това ще бъде една доста сериозна стъпка за Android Wear. Припомняме, че по-рано днес Reuters съобщи, че Tag Heuer ще си партнира с Intel, за да създаде дигитален вариант на легендарния модел Carrera. Intel ще осигури вътрешните компоненти и сензори за новите часовници на Tag. Преди това носимите устройства използваха процесори основно на Qualcomm или Texas Instruments, така че швейцарската компания ще бъде една от първите, използващи чиповете на Intel.

Трите компании не разкриха много подробности за бъдещя умен часовник или часовници, които ще видим в резултат на това партньорство, нито пък какви цени можем да очакваме. Дейвид Сингълтън, инженерен директор на Android Wear, заяви че при тези устройства ще „се фокусира върху качеството и изпълнението, очаквани от Tag Heuer“ и ценообразуването ще бъде отражение на това. Все още не е ясно как точно ще изглежда Android Wear на смарт предложението на Tag Heuer, но Google каза, че всички приложения на разработчици, направени за разбота с тази платформа, ще работят с Android Wear часовници, така че може да очакваме тъчскрийн и микрофон.

Този ход от страна на Google може да е в отговор на Apple Watch, предлагащ се в три версии, една от които луксозната Apple Watch Edition, стартираща от 10 000 долара, но по думите на Сингълтън, преговорите между Google и Tag Heuer са започнали много преди Android Wear да бъде пуснат миналия март.

Една от основните критики към Android Wear и основно към умните часовници е, че потребителите не ги виждат и усещат като традиционни такива. По всичко изглежда, че и те имат намерение да се борят с големите играчи на пазара. Ще бъде интересно да видим как консервативна швейцарска компания ще представи новата технология. Скоро ще разберем и дали потребителите наистина са готови да платят 1000 или повече долара за смартфон с големината на часовник.