Google представи своята App Runtime for Chrome (ARC) система, която позволява стартиране на Android приложения в браузъра им Google Chrome още през миналия септември. Сега вече това работи на пълни обороти и можете да използвате приложения под Windows, Mac OS X и Linux.

За това помага интеграцията между Android системата и Chrome. ARC е базирана на Android 4.4, така че не би трябвало да имате проблем с повечето приложения. Просто сваляте ARC приложението от тук, след което с помощта му дърпате APK файла на каквото искате директно от Google Play Store. Накрая избирате ориентация на дисплея и дали програмата да работи в режим смартфон или таблет. Разбира се, опитвайки да ползвате камерата в което и да е приложение, то крашва, но повечето функции нямат проблем. Messenger на Facebook работи, Instagram и Twitter също. Candy Crush Soda също бе тествана от The Verge и работи безотказно. Проблемът идва при някои игри, които разчитат на жироскопа.

Снимка: The Verge

Все още има проблеми – повечето приложения на са преработени да функционират на лаптоп, а някои команди от клавиатурата на се разпознават. Но при повечето приложения тракпадът на лаптопа ви ще работи. В крайна сметка, това е първата стъпка на Google да унифицира Android платформата си и своя браузър Chrome. Подобно нещо се опитват да направят и Microsoft със своя Windows 10 – всички програми да работят еднакво както на компютър, така и на телефон. Дали Google ще се окаже силен конкурент в тази насока? Може би. Все пак това ще даде възможност на разработчиците удобно да тестват свои приложения, а защо не и в даден момент да видим много от любимите си Android игри и в Chrome Web Store.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS