Снимка: Nature Video

Малко повече от година след като AlphaGo се изправи срещу шампионът девети дан по Го Лий Се-дол и го победи, изкуственият интелект на Google започна вчера нова битка — срещу най-добрият играч на комплексната игра в света. Първият мач се игра вчера във Вужен, Китай, по време на конференцията Future of Go Summit. За да се определи краен победител ще се състоят още две игри — в четвъртък и в събота.

Победата на AlphaGo над Лий Се-дол миналата година бе невероятен триумф за разработчиците на изкуствен интелект. Не се очакваше неврална мрежа да може да играе толкова комплексна игра, камо ли да спечели в близките години.

Ето че сега AlphaGo постигна нова победа. Кейи Джай (Ke Jie) е на 19 години и е най-добрият Го играч на света. Поне измежду тези от плът и кръв, защото първият мач между него и AlphaGo отреди победа за изкуствения интелект.

Освен състезанието между Джай и AlphaGo, в петък очакваме още две интересни битки. Първо същият този изкуствен интелект ще бъде съотборник на двама китайци, играещи един срещу друг. След това AlphaGo ще се опита да победи петима Го играчи, партниращи си срещу него.