В специален блог пост Adobe се сбогуваха Flash. Компанията насърчава разработчиците да създават повече съдържание, разчитащо на новите технологии като HTML5. За да може да се дистанцира от технологията си, Adobe ще преименува приложението за създаване на анимации – от Flash на Animate CC. Това обаче не означава, че те ще спрат поддръжката на Flash или че изцяло ще се отдръпнат от него. Сбогуването е само формално.

В блог поста се посочва, че Flash напоследък излиза от мода, тъй като мобилните устройства в голямата си част не го поддържат, а и той е уязвим и пълен с проблеми при сигурността. Освен това, флаш анимираните видеа и игри обикновено натоварват интернет връзката и харчат много батерия. Точно за това Adobe ще продължат да работят в тясно сътрудничество с компании като Google и Facebook – така те ще могат да осигурят сигурност при работа с Flash и да направят игрите във Facebook по-удобни и безпроблемни.

Adobe смятат, че наистина HTML5 е добър избор – той се превръща в стандарт и вече голяма част от видео интернет съдържанието разчита на него. И все пак компанията твърди, че новите технологии “не са пораснали” за големи проекти, в които разработчици са свикнали да включват Flash. За това той ще продължи да съществува.