oscars

Току-що бяха обявени номинациите за 87-те награди Оскар, които ще се проведат съвсем скоро. Много от филмите, които очаквахме присъстват, някои с по няколко номинации. Тази филмова година определено е силна и това си личи.

Най-добър филм:
Номинациите за Оскар за най-добър филм на годината са един доста голям списък. В него са „Американски снайперист“ (American Sniper), „Игра на кодове“ (The Imitation Game), „Бърдман“ (Birdman), „Теорията на всичко“ (The Theory of Everything) и „Гранд Хотел Будапеща“ (The Grand Budapest Hotel).

Най-добър актьор в главна роля:
Стив Карел в „Ловец на лисици“ (Foxcatcher), Майкъл Кийтън в „Бърдман“, Брадли Купър в „Американски снайперист“, Еди Редмейн в „Теорията на всичко“ и Бенедикт Къмбърбач в „Игра на кодове“.

Най-добра актриса в главна роля:
Росамунд Пайк в „Не казвай сбогом“ (Gone Girl), Фелисити Джоунс в „Теорията на всичко“, Рийс Уитърспуун в „Диво“ (Wild), и Джулиан Мур в „Still Alice“.

Най-добър актьор в поддържаща роля:
Тук са Робърт Дювал – „Съдията“ (The Judge), Марк Ръфало в „Ловец на лисици“, Итън Хоук в „Детство“ (Boyhood), Джей Кей Симънс в „Камшичен удар“ (Whiplash) и Едуард Нортън в „Бърдман“.

За Най-добра актриса в поддържаща роля ще се борят:
Патриша Аркет в „Детство“, Ема Стоун в „Бърдман“, Лаура Дърн в „Диво“, Мерил Стрийп във „Вдън горите“ (Into the Woods) и Кийра Найтли в „Игра на кодове“.

Най-добра анимация:
Тук претендентите са „Героичната шесторка“ (Big Hero 6), „Песен за морето“ (Song of the Sea), „Кутийковците“ (The Boxtrolls), „Историята на Принцеса Кагуя“ (The Tale of the Princess Kaguya) и „Как да си дресираш дракон 2“ (How to Train Your Dragon 2).

Най-добра режисура:
Алехандро Иняриту за „Бърдман“, Ричард Линклейтър за „Детство“, Бенет Милър за „Ловец на лисици“, Уес Андерсън за „Гранд Хотел Будапеща“ и Мортен Тилдум за „Игра на кодове“.

Най-добър саундтрак:
Александър Деспла за „Гранд Хотел Будапеща“ и „Игра на кодове“, Ханс Цимър за „Интерстелар“ (Interstellar), Гари Йершон за „Мистър Търнър“ (Mr. Turner) и Йохан Йохансон за „Теорията на всичко“.

Най-добри визуални ефекти:
„Капитан Америка 2“ (Captain America: The Winter Soldier), „Зората на планетата на маймуните“ (Dawn of the Planet of the Apes), „Пазителите на Галактиката“ (Guardians of the Galaxy), „Интерстелар“ и „Х-Men: Дни на отминалото бъдеще“ (X-Men: Days of Future Past).

Разбира се, това не са всички номинации, а не сме ви показали и всички категории, които са доста, както знаете. Можете да видите сайта на номинациите за Оскар, за да разгледате всички тях. Присъства ли вашият любим филм сред тях? С колко номинации? Споделете ни в коментарите.

Номинации за Оскар: САЙТ