Future-City-1300x728

Човешкото съзнание не спира да мечтае за бъдещи технологии, които да улеснят нашия живот. Научната фантастика ни е поднесла достатъчно обемен материал от идеи и концепции, но дори и някои от тях все още ни се струват невъзможни. Предлагаме ви кратък списък от предложения, които смятаме за възможни, но в далечното бъдеще. Малко е вероятно част от тях да се развият и да бъдат достъпни през следващите години, но ние все пак ще си ги пожелаем.

ВИЖ ОЩЕ: БЪРЗА КАМЕРА УСПЯ ДА ЗАСНЕМЕ АРОМАТА НА ДЪЖДА

1. Телескопични контактни лещи

Telescopic contact lens

Тези лещи ще помагат на хората, които имат по-сериозни нарушения в предния очен сегмент. Хора с проблеми с ретината ще могат да разчитат на това изобретение. Целта на телескопичните контактни лещи е да могат да помогнат чрез буквално „увеличаване“ на изображенията, подобно на бинокли. Функцията трябва да е удобна за ползване и би могла да бъде полезна на милиона хора по света.

2. Робопчели

Robot bees

Рискът за изчезване на популациите пчели е напълно реален и трябва да измислим начин да ги заместим, ако няма как да ги запазим. Проектът за роботизирани пчели цели не да симулира тяхното присъствие, а да изпълнява техните цели в природата. Роботите ще могат да опрашват цветята, както и да участват в други полезни операции – например, търсене на изгубени хора. Най-удобно е те да се захранват от слънцето.

3. Плаващи градове

Floating Cities

Оригиналната идея е реакция срещу възможността климата да стане неблагоприятен за някои райони по света. Тези плаващи градове ще бъдат енергийно независими и ще могат да поддържат спокойно население от около 50 хиляди души. Дизайнерът на идеята Винсент Калбю си представя и естествени постройки, като висящи градини и морски ферми.

4. Малкият принц

little-prince-robot-greenhouse_ck5og_541

Този малък едноок робот е създаден от Мартин Миклица. Дребният помощник може да пренася индивидуални растения в космическото пространство. Идеята е стотици и хиляди такива да бъдат изпратени към Марс в помощ на евентуална колонизация на Червената планета. Малкият принц може да бъде интелигентният градинар, който да подготви една добра среда за живот на нашата колония.

5. Джобен молукулярен сензор

screen-shot-2014-04-29-at-11-08-33-am-650x0

Чрез използването на тази удобна джаджа цялата информация за дадена храна, растение или лекарство е достъпна само с едно натискане. Данните за молекулната структура ще увеличи нашето знание за хранителния ни режим. Изобретението ще може да ни каже дали някоя гъба не е отровна, ако ги събираме от гората.

Очакваме вашите коментари и идеи за други изобретения. Какво бихте предложили?