Apple WWDC 2015

Следващият понеделник започва конференцията за разработчиците WWDC на Apple, на която обикновено се обявяват големите софтуерни промени за iPhone, iPad и Mac, но тази година очакваме много повече от технологичния гигант с представянето на нови услуги и повече подробности за Apple Watch. Ето какво може да очакваме на WWDC 2015.

1. Музикална стрийминг услуга

Миналата година Apple купи Beats и на всички беше ясно, че компанията ще я трансформира и рано или късно ще представи своя стрийминг услуга за музика. Според The Wall Street Journal Apple смята да предлага абонамент от 10 долара на месец, с който потребителите ще имат неограничен достъп до музика. Това е сходно с предлаганото от Spotify, с разликата, че едва ли Apple ще използва фримиум модела. Спекулира се, че новата музикална стрийминг услуга ще бъде налична и за Android. Ако това се случи, Apple Music (за момента се смята, че това ще е името) ще бъде първото приложение на Apple, предлагано за тази платформа.

2. Proactive – конкурентът на Google Now

Google Now е една от най-добрите функции за Android от много години и изглежда Apple иска да предложи нейна алтернатива. Според 9to5Mac американската компания работи по конкурент на Google Now, като това ще бъде една от най-големите iOS функции в новата версия на мобилната операционна система. Нейното име ще е Proactive. От лявата страна на екрана тя ще показва информация, базирана на отбелязаното в календара ви, къде сте и какво обикновено правите на вашия телефон или таблет. Все още не е сигурно дали ще видим Proactive на WWDC, защото от 9to5Mac отбелязват, че тази функция може да не е готова за iOS 9.

3. Подобрения в Apple Maps

Смята се, че Apple има намерение да обнови Apple Maps с предлагането на данни за автобуси, влакове и други обществени транзитни маршрути в някои от големите градове, като Ню Йорк. Това означава, че много от потребителите няма да може да използват нововъведението в началото, но се очаква на по-късен етап тази опция да бъде налична и за други места.

4. Стабилност в iOS и новата OS X

iOS получи редизайн и много необходими нови функции, но през последните две години операционната система стана по-малко стабилна и потребителите се сблъскаха с повече бъгове. Това може би ще се промени с iOS 9, защото този път  Apple иска да се фокусира върху подобряването на производителността и изчистването на всички проблеми. Смята се, че тази година това ще бъде основният фокус, в допълнение с някои нови функции. По този начин новата версия ще може да работи по-добре и на по-стари устройства.

Също като следващата версия на iOS, и тази на OS X се очаква да има по-малко нови функции, но за сметка на това да има подобрения в стабилността и сигурността. Apple планира новата версия ще бъде с интерфейса на Yosemite, както и с шрифта Helvetica Neue от Apple Watch и iOS 9. Планирано е да бъде включен и Control Center, който миналата година се появи в ранните версии на Yosemite, но след това беше премахнат. Той ще предлага много повлияни от iOS функции. Apple работи по значителни подобрения в сигурността и на iOS 9 и OS Х с “Rootless” и новата функция „Trusted Wi-Fi“.

5. Истински мултитаскинг за iPad

iPad най-накрая може да стане по-продуктивен с въвеждането на опцията няколко приложения да могат да работят на екрана по едно и също време. Миналата година също имаше слухове, че Apple работи по тази функция, но така и не я видяхме. Изглежда тази година ще дойде ред за нейния дебют, но все още не можем да сме напълно сигурни дали ще я видим следващия понеделник. Ако Apple не я демонстрира, то вероятно може да очакваме нови iPad-и, с които тя да дойде.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS