Двойка в ресторант

Поглеждате своята любима в очите и казвате колко много означава тя за вас. След броени секунди идва сервитьорът с бутилка ароматно отлежало вино, което с червеникав оттенък изпълзва двете чаши на масата. Казвате си “Наздраве!”, целувате се, а след това и двамата грабвате нетърпеливо телефоните си, за да разгледате последните си известия във Facebook.

За добро или лошо, това е модерната представа за романтична среща. Един собственик на ресторант в Израел се е вбесил от пристрастеността на хората към мобилните си устрайства и търси работещ начин да накара хората да живеят на момента, вместо във виртуалното пространство — поне докато седят и ядат на неговите маси. Йовдат Ибрахим предлага цели 50 процента отстъпка за тези, които дръзнат да изключат устройствата си в заведението му.

Йовдат Ибрахим в своя ресторант
Йовдат Ибрахим в своя ресторант

На Ибрахим му писнало да наблюдава влюбени двойки, които мълчаливо се взират в смартфоните си на вечеря, вместо да разговарят един с друг и да се наслаждават на взаимната си компания. Някои от тях били толкова концентрирани в мобилните си устроства, че дори не изяждали храната си, докато е топла. Един млад бизнесмен веднъж помолил сервитьорът да върне поръчката му в кухнята, за да я претоплят, защото разглеждал имейл кутията си половин час и пържолата му просто изстинала.

“Променям нещо. Тази промяна е много дребна, но по някакъв начин допринася за културата на хранене, която искам да създам,” споделя 49-годишният Ибрахим пред агенция Associated Press. “Технологиите са нещо прекрасно. Но докато се храниш, особено когато си с приятелите и роднините си, можеш да почакаш половин час и да се насладиш на компанията и вкуса. Много хора просто сядат и не се наслаждават нито на хората на масата, нито на храната си.”