Добре дошли в уикенд изданието на Smart News България. Всяка събота, ние обобщаваме най-важните събития от седмицата. Всяка неделя, ще публикуваме публикация като тази, с която да изпиете неделното си кафе.

Ако ретрото винаги е на мода, тогава защо думата джентълмен отдавна излезе от ежедневна употреба?

Според речника, джентълменът е „достоен, учтив и почтен човек.“ Нещо много рядко в наши дни. Той уважава и оценява хората около себе си. Държи се любезно. Отнася се към жените в своя живот с уважение. Отваря вратите за тях, наглася им столовете, а бесният звяр в себе си опазва за тихата атмосфера на спалнята. Той е човек, действащ противно на всички оглупели разбирания днес, че да уважаваш останалите те прави „педал“, „женчо“, добави нашумяло определение тук. Да бъдеш джентълмен е стратегия за успех. Да познаваш такъв е привилегия.

Особено когато осъзнаеш, че живееш в ерата на бездушието.

В ера, когато хората са твърде заети (подчертава заети, но не продуктивни), за да обърнат достатъчно внимание на себе си, камо ли на останалите. Когато пращаме повече виртуални жестове под формата на емотикони, отколкото изразяваме в реалния свят с близки и познати. Когато заетостта, технологиите и информацията се превърнаха в по-интересна тема за разговор, отколкото необятния човешки характер и неговите незнайни мотиви.

Да бъдеш джентълмен става още по-трудно, в наши дни, защото подлежащата на това определение скромност е качество, отдавна отречено и загърбено в затворения килер миналото. Днес всички си мерим парите, къщите, колите, смартфоните… забравяйки че джентълменът също има две глави. Но едната използва за мислене.

Проблемът е там – няма значение дали сте джентълмен, тузар, фитнесджия, дрифтаджия, бизнесмен. Ако не изпитвате елементарно уважение към хората около себе си и жените, с които общувате, то ще получавате само повече от това, за което сте поискали – хора, недостойни за уважение. А от тях има твърде много напоследък.