sg-censored

Интернет и свободата на словото са едни от най-актуалните проблеми не само в правото, но и във всички обществени науки. Цялото общество се промени, след като цифровата епоха навлезе в живота на хората. Променихме навиците си и продължаваме да бъдем зависими от някои явления в интернет.

ВИЖ ОЩЕ: GOOGLE С НОВИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА СИГУРНОСТ

Престъпността също навлезе в глобалната мрежа и започна да печели много повече, отколкото ние дори си представяхме. Службите за борба с организираната престъпност започнаха да разкриват престъпления и да затварят зловредни сайтове, но тук се появява и проблемът с цензурата. Кога всъщност властта прекалява със своите правомощия и колко това е в обществен интерес? Ще ви представим някои от най-знаковите случаи на цензура в интернет, за да представим този проблем по-ясно.

Съд във Великобритания нареди на доставчиците на интернет да блокират сайтове заради нарушения, свързани с търговските марки

financial-investigator-kelly-buck-with-some-of-the-seized-goods-251394380

Миналият месец Висшия съд във Великобритания нареди на пет от най-големите доставчици на интернет да блокират сайтове, които предлагат фалшиви маркови стоки. Производителите на луксозни стоки от години се борят за спиране на всички търговски сайтове, които работят с т.нар. „реплики“ на свои модели. Мерки за блокиране застрашават допълнителни 290 хиляди сайта, ако се стигне до допълнителни съдебни решения.
Решението на съда се смята от много потребители за лобистко, защото в списъците със сайтове попадат такива, които не се издържат от продажба на фалшиви стоки.

Закони във Великобритания и Франция за цензуране на екстремистко съдържание

_75637722_isis_youtube

Франция и Великобритания застрашават и потенциално невинни администратори на уеб сайтове. Целта им е премахването на екстремистко съдържание. Съображенията на законодателните власти са свързани със заплахата от организацията Ислямска държава в Ирак и Леванта, по-известна като ISIS. Популярните услуги Google, Facebook и Twitter вече са заявили, че ще се съобразят с решенията на властите. Блокирането на съдържание ще се основава на принципа за необходимост, но критерия за „тероризъм“ не е особено ясно дефиниран в правната уредба на Франция. Това е и основната критика срещу закона.

Австралия ще блокира сайтове, които нарушават авторски права

copyright.

Борбата с нарушители на авторски права в интернет като че ли няма край. Драстичните мерки, които ще се взимат в Австралия включват блокиране на сайтове, които дори само предоставят връзки към източници на незаконно съдържание. Дори и без самият сайт да съдържа такова нарушение, той може да бъде блокиран.

Ще оставим на интернет потребителите и юристите да решат дали мерките на различните държави са целесъобразни и необходими.