Списъкът ми с филми, които да гледам през 2015 година расте с всеки изминал ден. Днес ще ви запозная с нещо, за което ненадейно разбрах съвсем скоро, а именно биографичен филм, базиран по роман. Предполагам, виждайки снимката по-горе, веднага се сещате за Моби Дик, но ще сгрешите… донякъде.

ВИЖ ОЩЕ: ЗАПОЧВА РАБОТА ПО СЕРИАЛ ЗА ПЛАНЕТАТА НА СУПЕРМЕН – КРИПТОН

„In the Heart of the Sea“ е, както казах, биографичен филм. Романът, по който е базиран е със същото име и е на автора Натаниел Филбрик, а историята, която разказва той са истинските събития, преживени от екипажа на китоловния кораб „Есекс“ през 1820-1821 година. Корабът бива разбит от бесен кит, а моряците са оставени на произвола на съдбата.

Филбрик е използвал като вдъхновение за депресиращия си роман разказите на помощник-капитана Оуен Чейс (във филма изигран от Крис Хемсуър – „Тор“) и каютния прислужник Томас Никърсън (във филма вече възрастният Никърсън е Брендън Глийсън – „Троя“ и „На ръба на утрешния ден“). Техните спомени са издадени под формата на дневници – единият непосредствено след събитията, а другият (на Никърсън) – към края на живота му, години след случилото се.

Има още нещо интересно – събитията, сполетели китоловния кораб „Есекс“ служат за вдъхновение и на Хърман Херман Мелвил за епичния му роман „Моби Дик“, така че заблудата ви е оправдана. Мелвил издава романа си през 1851 година след като е прегледал доста документация и истории, свързани с потапянето на „Есекс“, а също така и след като сам е служил на китоловен кораб – „Акъшнет“. Поради тази причина в трейлъра на „In the Heart of the Sea“ ще видите надпис, който дава информация за влиянието на случката върху написването на сагата за известния кит.

Във филма, освен Крис Хемсуърт, ще видим още Чилиън Мърфи („28 дни по-късно“, „Батман в началото“ и „Генезис“) и Бен Уишоу („Парфюмът: Историята на един убиец“, „007 координати: Скайфол“ и „Облакът Атлас“). Интересна тук е ролята на Уишоу – той застава зад образа на герой, наречен Хърман Мелвил (авторът на „Моби Дик“). Ясно е, че това е образ, добавен за самия филм, тъй като Мелвил не е служел на този кораб. но със сигурност ще се получи интересна препратка. Режисьор пък е небезизвестният Рон Хауърд, режисирал и други незабравими филми, като „Аполо 13“ (Apollo 13) и „Красив ум“ (A Beautiful Mind).

Е, освен да ви оставя да видите трейлъра, друго няма. Насладете му се, мисля че това ще е един от силните филми за 2015 година и определено ще си заслужава. В България чакаме продукцията на 20 март 2015 година.