tiny-transistor-molecule
Снимка: US Naval Research Laboratory

Това, което виждате на снимката, е може би най-малкият полупроводник, който е възможно да съществува. От години учените се стремят да създават все по-малки чипове, все по-малки части за електронни платки и т.н. и всичко това с цел смаляване на джаджите, които ползваме и увеличаване на ефикасността им.

Ето, че екип от учени създаде транзистор, който представлява една единствена молекула фталоцианин. Това е вещество, изградено от 12 атома индий и подпомагащ материал от индиев арсенид. Вместо да се модулира прагът на напрежение, както при стандартните транзистори, тук идеята е съвсем различна – необходимо е само да се контролира разстоянието между атомите, играещи ролята на праг за напрежението.

Разбира се, все още не можем да говорим за технология, която директно да се приложи в съвременните електронни уреди. Лабораторното изследване е проведено в условия на почти пълен вакуум, с температура само няколко градуса над абсолютната нула. Това ще рече, че има още много експерименти, които трябва да се проведат, преди подобен транзистор да бъде възможен за използване в реалния живот. И въпреки това, учените са на прав път – има още какво да се постигне в света на електрониката.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS