brain-stimulation-device-5450614a0190d

Живеем в едни от най-добрите времена за невронауката. Медицината се развива с много бързи темпове, а най-новите открития имат не само огромно приложение за лечението на тежки заболявания, но и за доразвиване на знанието ни за човешкото тяло.

Вижте още: Преносим четец на мисли може да помогне на хиляди пациенти

Нови смарт невронни стимулатори ще следят състоянието на хората в определени рискови групи и по този начин ще помагат активно на лекарите – чрез информация за състоянието на пациента и за доставяне на терапията.

Устройствата са под формата на импланти и използват електрически импулси за директна мозъчна стимулация. Техните възможности позволяват контрол и лечение на множество заболявания, включително епилепсия, хронична болка, депресия и Паркинсон.

Невронните стимулатори не са ново изобретение, но доскоро познатите модели не бяха особено ефективни за дългосрочно спряване с проблемите. Новото поколение има способността да анализира динамично състоянието на хората в реално време и по този начин да се приспособява към организма.

Индивидуалният подход към всеки пациент не само създава по-добра възможност за лечение, но и дава много по-полезни данни на лекарите и учените за работата на мозъка и нервната система.