Ако живеете близо до река или имате вила, която е на брега на такава, за вашите енергийни нужди има решение — канадската компания Idénergie представи турбина, която трансформира кинетичната енергия от течащата вода в електрическа.

Умната турбина, както я наричат производителите ѝ, може да бъде поставена на дълбочина до 60 сантиметра. При скорости на водата от 1 до 3 метра в секунда тя е най-ефикасна и така може да произвежда електричество за цялата ви къща. Самата къща може да се намира пък на максимум един километър от реката и съответно въпросната турбина. С една такава джаджа получавате между 4 и 12 киловатчаса енергия на денонощие в зависимост от скоростта на реката.

indergine-turbine-2

Разбира се, Idénergie са се погрижили и за природата — турбината е абсолютно зелена, ако може така да се каже. Произведена е от рециклируеми материали и алуминий, който не замърсява природата и не пречи на флората и фауната в реките. Работата с нея е много лесна, като се започне от елементарното монтиране и се стигне до почти нулевата нужда от поддръжка.

След като турбината превърне кинетичната в електрическа енергия, тя се пренася по кабел към батерия, в която се съхранява. Оттам захранването на домашните ви уреди става по стандартен начин. За малки селца, които имат нужда от електричество, няколко турбини могат да бъдат свързани в система и така да предоставят в пъти повече чиста енергия.

Водата е ресурс, от който можем да извлечем много ползи. Тук не говорим само за чиста питейна вода. Както се вижда, тези практически вечни генератори като реките могат да ни помогнат и в енергийните ни нужди. Канадската компания изглежда е първата, която смята така. Дано има и много други след тях.