Всяка година на Световната конференция за разработчици на Apple най-важен е първият ден. По време на презентациите тогава, експерти и изпълнителни директори на компанията представят най-чаканите софтуерни продукти за годината и всички ние тръпнем в очакване на поредната невероятна иновация. И този път не е по-различно – през сезон 2015 на WWDC Apple отново не разочароват, представяйки това, което потребителите чакат вече от доста време. И тъй като основното вече мина, днес ще събера за вас на едно място петте най-интересни и важни представяния на Apple, които сме очаквали или не. Предполагам можем да започваме?

5. OS X El Capitan

Очаквахме новата версия на операционната система за Mac OS X. Нейното име е El Capitan и тя ще донесе на потребителите редица подобрения. Между тях са ъпдейти по Safari, по-интуитивни търсения в Spotlight, Split View функция за работа с две приложения едновременно, промяна на основния шрифт към San Francisco и няколко пъти по-бързо зареждане на приложения.

Подобрения има и за геймърите, които ползват Mac – беше показано как графичната технология Metal работи под Unreal Engine. Производителността тук се вдига със 70%, а при рендирането с 40%. Разработчиците могат да очакват OS X El Capitan всеки момент, а безплатен ъпдейт за потребителите идва по-късно тази година.

4. watchOS 2

Първият голям ъпдейт за умния часовник на Apple идва малко след началото на продажбите по магазините на Apple Watch. През първия ден от WWDC тази година видяхме множество примери за това как ще изглежда новата watchOS – няма да е кой знае колко по-различна от първата, но определено има какво ново да покаже. Между множеството възможности вече ще са интеграции с всички нови функции на iOS 9 (за тях малко по-долу), Nightstand Mode, нови лица за часовника под формата на таймлапс видеа и Complications (възможности за персонализиране на настройките).

По-интересното е, че Apple обяви наличието на вече хиляди съвместими с Apple Watch приложения, които можете да ползвате веднага след исталиране на ъпдейта. А като сме заговорили за него – версията за разработчици е налична още сега. Безплатната такава за потребители ще дойде през есента, както се досещате. Пълният списък с добавки и подобрения за watchOS 2 можете да видите в самостоятелната статия.

3. По-дълъг PIN за заключване

Тази функционалност на новата операционна система iOS 9 може да не ви се струва като нещо кой знае колко важно, но повярвайте ми, такова е. Точно затова и го отделям като точка в тази статия. Когато става въпрос за сигурността на личните ви данни, смартфонът е едва ли не най-уязвимото ви устройство. Това е така, защото то винаги може лесно да попадне в чужди ръце. Ако това се случи, ще искате вашият iPhone да е заключен и недосегаем. И въпреки че един 4-цифрен PIN не може да бъде разбит толкова лесно, хакерите намират начини. И може би новият 6-цифрен код също няма да ги спре, но поне ще ги забави.

Още две цифри към PIN-а увеличават възможните комбинации за парола стотици пъти, което оззначава, че т.нар. brute force атаки (такива, които се стремят да налучкат паролата ви, опитвайки автоматично всички възможни комбинации) ще отнемат от часове до дни повече за изпълнение. През това време вие можете да подсигурите информацията си като потърсите телефона или го изтриете от разстояние.

2. Apple Music

Apple Music беше едва ли не най-чаканото на тази конференция. И с право, компанията предостави наистина примамлива услуга, която ще предостави на потребителите неограничен стрийминг, Beats 1 радио, офлайн слушане на музика и т.н. Цената на услугата ще бъде 9,99 долара за индивидуален план или 14,99 за семеен, който може да се използва от до шест души. Ако не искате да плащате, за вас има и безплатен план – с него ще имате достъп до Beats 1 радио и няколко други Apple станции. Всички iOS потребители ще могат да се възползват от Apple Music още в края на този месец.

Интересното е, че през есента на тази година Android също ще получи приложение за Apple Music. Но тук има една уловка – възможността за използване на стрийминг услугата под Android ще бъде само и единствено платена. Това донякъде ограничава, но и показва намерението на Apple да придобие колкото се може повече платени клиенти. Дали ще успее е само въпрос на време, със сигурност ще разберем до края на тази година или началото на 2016.

1. iOS 9

Въпреки че Apple Music беше най-чаканата услуга на тазгодишната Световна конференция на разработчиците, iOS 9 бе най-голямата новина. Това определено е най-добрата мобилна операционна система, която Apple са правили досега и ще изкара на показ истинския потенциал на iPhone и iPad устройствата.

Големите подобрения на асистента Siri, търсенето в приложения благодарение на Spotlight и това, че данните ви няма да се изпращат в облака са само част от нещата, на които ще се порадваме с iOS 9. Има подобрения и при мобилните плащания, които вече ще се възползват от ново приложение Wallet, на мястото на стария Passbook. Там ще се пази всичката информация за вашите кредитни и дебитни карти, купони, ваучери и клиентски карти за лоялност от различни магазини. Apple Pay също идва във Великобритания, което я приближава една стъпка по-близо до нашата част от Стария континент. Apple Maps настъпва все по-сериозно Google Maps, като вече поддържа пешеходни, транзитни маршрути и навигация с градски транспорт. Двадесет града ще се възползват от услугата при старта на iOS 9, като се надяваме броят им да се увеличи с времето.

Още по-интересни са подобренията при iPad, които ще видим с iOS 9. Там вече ще може да се използва Split Screen функция, разделяща екрана на две части, което подпомага мултитаскинга. Превръщането на клавиатурата в тракпад и наличието на обособени софтуерни бутони за cut, copy и paste пък ще се харесат на MacBook феновете. iOS 9 също ще бъде налична за безплатен даунлоуд през есента, като от нея ще могат да се възползват всички със смартфони назад до iPhone 4S. Версията за разработчици вече е налична.

Ето това са нашите виждания за петте най-важни анонса от тазгодишната Световна конференция на разработчиците. Apple не разочарова и този път, както казах. Какво е вашето мнение за представените софтуерни продукти? Чакате ли някой с нетърпение? Пропуснахме ли нещо? Допълнете или споделете с нас в коментарите.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS