android-ios-market-h1 смартфони

Пазарът за смартфони е изключително динамичен и понякога за производителите е трудно да се задържат в челните позиции, дори и да запазят мястото си в класацията. Пример за това е Nokia, която преди няколко години държеше короната, след което беше детронирана от Samsung, която пък вече се бори рамо до рамо с Apple. По всичко изглежда, че сега китайските компании са сред основните в топ 10.

Миналата година Apple представи новите iPhone-и, които реализираха рекордни продажби през последните месеци и за първи път американската компания зае първото място за най-голям производител на смартфони в света, оставяйки Samsung на втора позиция. Разбира се, това не продължи дълго, тъй като корейците предлагат всякакви модели – от нисък клас до хай-енд.

За първото тримесечие на 2015 г. Samsung успя отново да застане на трона с продадени 82.8 милиона устройства, взимайки 24.3% от пазарния дял, докато Apple е реализирала продажби на 61.6 милиона джаджи, които й осигуряват дял от 17.9%.

Интересното в тази класация е, че за първото тримесеиче на 2015 г. Sony и Microsoft, две от най-известните имена в индустрията, дори не са успели да влязат в топ 10. Те са изместени от китайските компании – всъщност освен Apple, 9 са азиатски производители на смартфони, 7 от които са от Китай. Новото попълнение в списъка е Vivo, която се фокусира основно върху премиум модели.

top-10-1

 

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS