Концепция за мисията Breakthrough Starshot

На специална пресконференция снощи, Стивън Хокинг и руският милионер Юри Милнер представиха своя план за изпращане на космически апарат до най-близката съседна звезда – Алфа Кентавър (Alpha Centauri). Това е система от три гравитационно свързани звезди, които се намират на 4,37 светлинни години (приблизително 40 трилиона километра) от Земята. За да може сонда да достигне системата в разумните рамки на един човешки живот, то тя трябва да се движи със скорост, сравнима с тази на светлината.

Концепцията е част от инициативата Breakthrough и ще получи първоначално финансиране от 100 милиона долара. Мисията от своя страна е кръстена Breakthrough Starshot.

Можем да достигнем Алфа Кентавър за 20 години

На пресконференцията водещите обясниха каква е идеята на тази мисия: много малки и леки капсули да бъдат ускорени до 20% от скоростта на светлината посредством лазер и светлинни платна (light sails). За да достигнат тази скорост те трябва да са наистина малки и на борда си ще имат само най-необходимото – сензори, камера и йонни двигатели за маневри. Корабът с име StarChip би трябвало да достигне Алфа Кентавър около 20 години след изстрелването си. Веднъж минал покрай системата, той ще заснеме евентуалните планети там и ще изпрати снимки тук, на Земята.

Идеята за слънчеви (или светлинни) платна не е нова – идеи и разработки за такива сателити има, а миналата година Бил Най и Planetary Society дори изстреляха такъв апарат.

Мисията Breakthrough Starshot ще се състои в общо три етапа – проучване, разработка на прототип и изстрелване на истинския апарат. Милнер и Хокинг смятат, че сегашното поколение ще доживее да види излитането.

Юри Милнер още обяви, че към борда на директорите (в който присъстват той и Стивън Хокинг), ще се присъедини още основателят на Facebook Марк Зукърбърг. Колкото до самия проект, 100 милиона долара са само първоначалното финансиране, необходимо за стартиране на проучванията. Самата мисия ще изисква много повече финанси, които към момента не са ясни.