Стивън Хокинг неколкократно е спряган като един от най-умните хора на планетата. И бих казал с право – той е професор, специалист по теорията за черните дупки, теоретичен физик, космолог, също и директор по научната дейност в Центъра за теоретична космология към университета Кеймбридж. Написал е няколко книги с популярна наука (между които и преиздадената „По-кратка история на времето“), имащи за цел да представят космоса по разбираем за обикновения човек начин.

Виж още: ДНК все пак може да се окаже сигурен начин за съхранение на информация

Това са само част от нещата, а най-интересното предстои. Наскоро беше сниман филм за живота му (който спечели и Оскар), а в интервю за Wired преди време Хокинг сам спомена, че би се радвал да играе лошия в някой филм за Джеймс Бонд. А какво ако ви кажа, че от днес той е и нещо повече? На Facebook страницата си професор Хокинг сподели няколко снимки с интересен текст към тях:

„Радвам се, че притежавам нова играчка – телескоп от фирмата Celestron Telescopes! 27-сантиметровото му огледало може да различи детайлите в образите от галактики на милиони светлинни години от тук. Двама служители на Celestron прекараха няколко дни, учейки ме как да правя снимки през телескопа и да ги разглеждам на компютъра си.“

Да, точно така, от днес Стивън Хокинг е и астрофотограф. Разбира се, ще ви покажем няколко от неговите снимки, а  останалите можете да видите на страницата му. Той сподели също, че няма търпение през следващите месеци да заснеме Плутон, Плеядите и галактиката Андромеда. Със сигурност можем да очакваме интересни неща от Хокинг през лятото, когато споменатите обекти се виждат повече от чудесно от Северното полукълбо. Успех, професоре!

А ето и снимките, които обещах. Тук виждате Луната, мъглявината Орион и една снимка на далечните галактики NGC 3077, M81 и M82:

stephen-hawking-astrophotography-3 stephen-hawking-astrophotography-2 stephen-hawking-astrophotography-1

*Правата върху изображенията са притежание на техния автор.