Снимка: solarseven / Shutterstock

Тази седмица в петък ще можем да наблюдаваме първото за тази година пълно слънчево затъмнение. Поради размера и траекторията на Луната, такива затъмнения се наблюдават през около 360 години за едно конкретно място.

Виж още: Изглежда мисията Mars One не е това, за което я представят

Пред 1999 г. беше видимо пълно слънчево затъмнение на територията на България, което имах щастието да наблюдавам. Сега обаче, наблюдавано от нашата страна, Слънцето ще бъде покрито частично от Луната – само 53% в максималната фаза на затъмнението. За тези, които искат да гледат пълно затъмнение, екипът астрономи на Slooh ще го снима от Фарьорските острови и ще го излъчи на живо – можете да гледате тукСтриймингът ще започне в 10:30 ч. българско време.

А къде ще бъде видимо пълното такова затъмнение? Най-северните части на Европа, както казах Фарьорските острови, Гренландия и арктичната територия на Норвегия Свалбард. Пълното покриване на Слънцето от Луната ще продължи 2 минути и 46 секунди.

За тези, които смятат да наблюдават частичното слънчево затъмнение – за територията на България то ще започне в 10:42 ч. и ще продължи 2 часа и 16 минути. Максималната фаза е в 11:49 ч. Това важи за територията на София. За други части на България тя е както следва:

  • Бургас – 11:55 ч.
  • Варна – 11:57 ч.
  • Видин – 11:49 ч.
  • Русе – 11:54 ч.

*Не забравяйте да се снабдите с необходимите аксесоари (очила за наблюдаване на слънчево затъмнение), тъй като точно по време на затъмнение короната на Слънцето е най-опасна за наблюдение. Пазете очите си!