windows 10

Еуфорията около очакваната нова версия на Windows 10 не спира да стихва – след като Microsoft представи официалното някои от възможностите на новата си операционна система сякаш потребителите не се успокоиха. Регистрираните в инициативата Windows Insider Program са вече над 1 милион, а Microsoft са получили обратна връзка от над 200 хиляди потребители, които са пробвали предварителната версия на Windows 10.

ВИЖ ОЩЕ: Защитени ли сме с антивирусните програми при Android?

Microsoft представя и новите си мерки за сигурност за очаквания Windows 10. Компанията публикува някои от своите притеснения, свързани с глобалните проблеми в киберсигурността – кражбата на потребителските данни, както и атаките срещу глобални корпорации от списъка Fortune 500. За да се предотвратят някои от уязвимостите, Microsoft ще представи подобрения в начина на работа на операционната система.

Първият аспект, свързан със защитата на данни, са новите възможности при защитата на потребителските профили. Microsoft е създал нов начин за запазване на идентификационните данни, които ще се защитават по нов начин. Компанията не уточни точната методология на работа, но увери своите потребители, че при случай на нарушение на сигурността и опит за кражба на лична информация няма да има повод за сериозно притеснение.

Microsoft убедено защитава тезата, че еднофакторният метод за автентикация чрез потребителско име и парола не е достатъчен в съвременния свят. Достъпът до работния плот ще се осъществява по нов начин – вече самите устройства ще бъдат фактор при достъпа на потребителя. Друг фактор, който ще е възможен, е използване на уникален PIN код и биометрични данни, например пръстов отпечатък.

Вписването в системата ще бъде възможно и чрез използването на „сигурно“ устройство – потребителските данни могат да бъдат запазени на смартфон или флаш устройство и при неговото вписване ще се отключва потребителският акаунт.

Други технологии, които Microsoft е разработил, са свързани с информационната сигурност – система за предотвратяване на загубата на данни и система за управление на информацията. При използването на Windows 10 устройство за бизнес цели съществува и специално системно приложение, което автоматично криптира корпоративните данни.

Нова система за защита на данните ще бъде интегрирана в Windows 10, както и в Windows Mobile (Windows Phone OS). Добавят се и нови възможности за по-подробна настройка на виртуалните частни мрежи (VPN).

Това, което ще зарадва системните администратори, са възможностите за управление на устройствата с Windows 10 – възможност за „заключване“ на компютрите, допълнителна защита срещу злонамерен код и уязвимости.

Windows 10 дава възможност да се настроят устройствата за ползване само с определени „сигурни“ приложения и ползването на акаунти, които се идентифицират чрез мрежата на Microsoft.

Очакваме да видим всички технологии в действие!