crime-fighting machine K5 1

Новопоявилата се компания Knightscope съвсем сериозно се е захванала с роботиката и по-точно с роботите-пазачи. Инженери разработват модела K5 от 2013 г. Седем робота са създадени до този момент, а компанията има за цел да позиционира четири от тях на работа в определени обекти. K5 има за цел да засича подозрително поведение и да го докладва незабавно в отдалечен контролен център. Идеята на компанията е да създаде роботи, които да са достатъчно надеждни за осигуряване безопасността на публични обекти като училища, търговски центрове и други.

ВИЖ ОЩЕ: PHOTON И PHANASONIC ПЛАНИРАТ НОВА РЕВОЛЮЦИЯ

Роботите K5 използват сензори, навигационно оборудване и електрически мотори, за да вършат работата си. Те са оборудвани с четири камери с HD резолюция (от всяка страна на корпуса), камера за разпознаване на регистрационните табели, четири микрофона, сензор за метеорологичното време и температура. Роботите дори могат да измерват барометрично налягане и въглероден диоксид. Средствата зa комуникация включват Wi-Fi или мобилна интернет връзка. Навигирането им е чрез GPS система и лазерни системи за проследяване и фокусиране на обектите, които помагат на роботите да навигират и при постоянно променящи се условия. Роботите могат изцяло да се адаптират към новите обекти чрез съвкупността от всичките тези технологични средства.

Автономността на батерията им е цяло денонощие, като времето за зареждане е около 20 минути. Тези роботи могат в бъдеще изцяло да заменят хората охранители на различни обекти, като по този начин се пести ценен човешки ресурс. Създателите са подготвили и сложен софтуер за контрол, който включва изпращането на различни алармени сигнали и предупреждения в случай, че нещо се случи с робота. Всички сензори и съобщения могат да се предават и анализират в реално време, което прави К5 много полезни в своята работа.

Компанията се е справила чудесно със своята разработка, но я очаква най-трудното изпитание – да докаже, че роботите могат да заменят хората в охраната на обекти и че нямат съществени недостатъци, които биха им попречили. Технологиите са доста развити, но ще видим дали те ще бъдат приети от обществото.