Sony Xperia Z3 Compact
Galaxy S6 грабна вниманието на всички и повечето хора забравиха, че на света има и други телефони. Други модели на Samsung, които също заслужават нашето внимание. Samsung Galaxy A5 определено е един от тях. Не защото е топ представител на компанията, но заради своите качества, които го правят доста интересен в класа, в който е позициониран.

Това не е флагман, нито телефон, който може да се съревновава с моделите от високия клас. A5 идва с четириядрен Snapdragon 410, 16 GB вътрешна памет и 2 GB RAM. Още тук вече става ясно, че говорим за телефон от средния клас, но все пак не прибързвайте да го отписвате, защото дори да е от среден клас, Galaxy A5 не е за изхвърляне.

Дизайн и външен вид

 

Знаете за новата политика на корейците и стремежът им най-накрая да започнат да правят телефони с премиум излъчване. Това започна с Galaxy Alfa и до ден днешен всеки следващ телефон на компанията изглежда по-добре. Galaxy A5 не прилича толкова на Galaxy S6, а повече се придържа към визията на дизайнерите от 2014. Дори и така, той изглежда чудесно и за телефон от среден клас бих казал, че е наистина много добър.

Смартфонът идва с много удобни за работа с една ръка размери, ниско тегло и пластмасов гръб. Рамката е метална със скосени страни, а дебелината е само 6.7мм. Отпред е 5-инчовият Super AMOLED HD дисплей, а отзад имаме, леко изпъкнала, 13МР основна камера с LED светкавица и високоговорител, който е точно до нея.

Samsung Galaxy A5 emag 1

Ако го сравня с Galaxy Alfa, чиято кожа почти е одрал, Galaxy A5 се различава с това, че извивките в четирите края не са толкова подсилени и дебели. Размерите му също са малко по-различни. При Galaxy Alfa уредите заковават на 132.4 x 65.5 x 6.7мм, а при Galaxy A5 на 139.3 x 69.7 x 6.7мм. Наистина разликата не е много голяма, но все пак я има и се дължи основно на разликата в диагоналите на двата дисплея, като Galaxy A5 води със своя 5-инчов екран.

Повече от явно е обаче, че Galaxy A5 е доста по-евтин от Galaxy Alpha. От една страна имаме по-слаб хардуер, от друга – и самата визия, която при Galaxy Alpha е осезаемо по-красива. Лично на мен поне гърбът на Galaxy Alpha не ми харесваше толкова, защото по-лесно се лепяха прашинки по него, докато при Galaxy A5 не е така.

Samsung Galaxy A5 emag 3Трябва да отбележа, че дори за HD дисплей картината от Galaxy A5 не е лоша. Разбира се, цветовете са доста пресатурирани и контрастни, но това лесно се коригира през настройките на дисплея. За 5 инча определено е малка тази резолюция, ако трябва да съдим по съвременните разбирания за качество, но все пак не бих казал, че е прекалено малка, че да ви подразни. Плюс това мисля, че е нормално за такъв телефон да си е с HD дисплей. Най-малкото и флагманите на някои компании все още са с Full HD, а не с 2K, тъй че какво остава за телефон за тези пари. Пък и ще ви харчи по-малко батерия, което пак е някакъв плюс, но ако държите да сте технологично модерен, то сте объркали телефона, който ще купувате, ако сте на опашката в магазина за Galaxy A5.

[cquote]Телефонът е добър, нищо че е от среден клас[/cquote]

Определено ми харесва визията на новите Galaxy-та. От една страна с Galaxy S6, който вече е съвсем друга бира, от друга – с моделите от по-ниските класове, като този, които вече спокойно могат да спечелят привърженици и потребители, които нямат една торба пари за топ представителите, но все пак искат да имат нещо стойностно в ръцете си.

 

Виж повече инфо в eMAG