Не всичко е цветя и рози за SpaceX. Малко след като вчера ви съобщихме за потвърдения полет на ракета за многократна употреба, в Калифорния се случи авария. По време на рутинен тест на ракета Falcon 9, космическото возило се е запалило, което е довело до експлозия. В резултат на това ракетата и нейният товар са били унищожени.

Все още не е ясна причината за пожара, но според информацията от Илон Мъск и SpaceX, аварията се е случила по време на зареждане на горивото към ракетата. Площадката в Кейп Канаверал е била изолирана според протокола, така че няма пострадали. Разследването продължава, за да може да се разбере защо се е случил пожара.

Товарът, който е трябвало да полети в събота, е бил сателит AMOS-6, който експертите оценяват на 95 милиона долара. Цената му е била платена от Eutelsat и Facebook, като вторите е трябвало да го използват за Internet.org инициативата за свързване на африкански държави с мрежата. Марк Зукърбърг сподели във Facebook, че е разочарован от загубата на сателита, който е щял да предостави интернет връзка на жителите на континента.