Снимка: uslaunchreport.com

В интервю за CNBC този уикенд, Илон Мъск сподели, че SpaceX изглежда най-накрая са разбрали какво е причинило експлозията на ракетата им на 1 септември тази година. Главният изпълнителен директор не разкри много, но обясни: „В общи линии става въпрос за течен хелий, модерни композитни материали от въглеродни влакна, както и твърд кислород. Толкова охладен кислород, че той всъщност преминава в твърдо състояние.“

Според Space News, проблемът идва от там, че кислородът се е втвърдил, което не би трябвало да се случва. Това е станало поради ниската температура.

Резервоарите за течен кислород, който SpaceX използват за гориво, са в непосредствен контакт с други резервоари за течен хелий. Той от своя страна се използва за запълване на празното пространство след изразходване на кислорода. Течният хелий стои в специални туби от въглеродни влакна, които явно са реагирали по някакъв начин с вече твърдия кислород и са го запалили, предизвиквайки експлозия.

Хелият е течен при -268,89 градуса по Целзий. SpaceX съхраняват течния кислород пък при приблизително -206,67 градуса. А при колко градуса кислородът се втвърдява? При -218.33 °C. Според последни данни, компанията ще работи по подобряване на резервоарите за течен хелий, така че подобни аварии да не се случват за в бъдеще.

Освен това, в интервюто си за CNBC Мъск сподели, че SpaceX ще са готови за нови полети още през средата на декември месец тази година.