Снимка: Milan Expo / Nemesi & Partners

Седем милиона преждевременни смъртни случаи за една година са резултат от замърсяването на въздуха. Това е, което Световната Здравна Организация съобщи наскоро – една осма от световната смъртност за 2012 г. Това ново разкритие предоставя цифри, двойно по-големи от предишните предположения, показвайки че въздушното замърсяване вече е най-големият световен риск за здравето. Градовете по света все повече се обръщат към технологиите за решение на този проблем. Ето и някои от най-иновативните сред тях.

esterno_01

Palazzo Italia, Милано. Фасадата за тази сграда ще бъде построена, използвайки почистващ „биодинамичен“ цимент, който премахва замърсителите във въздуха и ги превръща в инертни соли. Както изглежда, този материал ще увеличи цената за строителството само с около 4-5%. Проектиран от архитектурната фирма Nemesi & Partners, корпусът, вдъхновен от джунглата, ще покрие 13000 квадратни метра по 6 етажа и ще бъде готова за Milan Expo през 2015 г.. Учените от Холандия пък са приспособили фотокаталитичния материал за пътищата, твърдейки че може да намали концентрацията на вредни газове с 45%.

Fachada-Hospital-Manue-Gea-Gonzalez

Manuel Gea González Hospital, Мексико Сити. Миналата година болницата показа „изяждащата“ смог фасада, покриваща 2500 квадратни метра. Покритието от титаниев диоксид реагира с ултравиолетовата светлина, за да неутрализира елементите, които замърсяват въздуха, като ги разгражда до по-малко опасни субстанции, като вода. Това е първата пълна инсталация на Берлинската Elegant Embellishment. Създателите твърдят, че може да неутрализира ефекта от 1000 коли на ден. Този проект е финансиран от Министерството на здравеопазването на Мексико и е част от 3-годишна, 20- милионна инвестиция в здравната инфраструктура на страната.

large

In Praise of Air, Великобритания. Огромният (10 на 20 метра) рекламен постер с поемата на Саймън Армитидж „смуче“ въздушно замърсяване. Тони Райън от University of Sheffield и колегите му са създали постера, съдържащ микроскопични наночастици титаниев диоксид, които поглъщат азотния оксид от 20 коли на ден. Това би добавило не повече от 200 долара към цената на един такъв рекламен постер. Тимът си представя билборди, направени от същия материал навсякъде около магистрали и натоварени пътища.

Catalytic-Clothing

Catalytic Clothing. Това всъщност е колаборация между дизайнерката Хелън Стори и химикът Тони Райън. Целта им е да комбинират наночастиците от титаниев диоксид в перилните препарати, за да се получи покритие върху дрехите. Според Райън, ако един човек носи дрехи, които са изпрани по този начин, той може да премахне по около 5-6 грама азотен диоксид от въздуха на ден. Два чифта дънки биха могли да изчистят вредните емисии от една кола.

spider-1467d2

Синтезирана паяжина. Според Фриц Волрат от Оксфордския университет, тънкостта и електрическият заряд на копринените влакна на паяжината, в комбинация с лепило, позволяват да хваща всякакви частици, летящи из въздуха. Тези синтезирани мрежи могат да бъдат използвани да впримчват замърсителите – включително и летящи из въздуха частици, химикали, пестициди и дори тежки метали, всичко излизащо от комини или бедствени зони.

Следващите два бонус елемента не помагат да се почисти въздуха. По-скоро ще ви помогнат да измерите личния риск от въздушно замърсяване.

a_float

Float – това са хвърчила, които измерват въздушното замърсяване. Отчитат качеството на въздуха чрез хвърчащите субстанции, въглеродния окис и частиците. Малки LED лампички в зелено, жълто и червено показват нивото на замърсяване. Данните се публикуват в база данни, която може да се споделя между граждани и учени. Създадени от изследователи от Harvard и Carnegie Mellon, тези хвърчила вече летят над Пекин, а съвсем скоро подобни граждански съюзи ще ги ползват и в Лондон и Филаделфия.

17k2bbzipe069jpg

MicroPEM – разработен от Research Triangle Institute, този личен монитор за следене на замърсяването отчита определени данни, които могат да помогнат на ползвателя да следи риска за поемане на определени аерозоли. Ранните експерименти за сензора се концентрират върху вътрешно замърсяване (например от дървени печки), въпреки че вече може да бъде използвано от възрастни и деца в редица други обстановки. Засега джаджата струва около 2000 долара, но се предполага че цената може и да падне когато вече излезе на пазара.

Сподели
Предишна страницаУникална концепция на iWatch
Следваща страницаМикрочип.Бг – идеята, която ме спечели!
Венцислав Димитров е редактор култура на Smart News и студент по астрофизика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от наука, технологии и иновации. Страстта му са космосът, класически sci-fi романи, комикси, хубава кухня и indie игри.