Началникът, председател и наследник на бизнеса Samsung Лий Джей-Йонг е обвинен в подкупване на южнокорейския президент и може да бъде арестуван, докладват от The New York Times. Заповедта за арест излиза наяве малко след импийчмънта на президента Пак Кън Хе, която на свой ред бе обвинена в корупция в края на миналата година.

Скандалът от миналата година разкри, че помощникът на Пак, госпожа Чой Сун Сил, е използвала политическата си позиция, за да търси финансиране на дружествата си от бизнес конгломерати. Обвинението срещу Лий Джей-Йонг пък е в това, че той е заповядал на няколко дъщерни дружества на Samsung да направят дарения от милиони долари към фондациите на Чой, в замяна на политически услуги.

“Ако г-н Лий бъде арестуван, това ще бъде повратна точка в усилията на Южна Корея да се справи с корупцията в силните семейно-контролирани конгломерати в страната. [Това] може да наруши неговите усилия за наследяване контрол на управлението на Samsung”, пишат от The New York Times.

Предишният началник на Samsung (който е недееспособен от 2014 година след сърдечен удар) — бащата на Лий — също е бил обвиняван в подкупи и укриване на данъци, но всички негови обвинения са били по-късно сваляни след президентски помилвания.

Вече бившият президент Пак и г-жа Чой отрекоха обвиненията, докато Лий Джей-Йонг пък твърди, че даренията от страна на Samsung са били неволни. Това от своя страна предполага, че компанията е била изнудвана.