Снимка: RioPatuca

Представете си, че са минали години и автономните коли са навсякъде. Имате възможност да оставите автомобила да ви вози, а вие просто да си седите. Представете си също така, че вие сте на предната седалка, контрола не е ваш и, да речем, изниква следната ситуация – след завой виждате на пътя да пресичат двама души, но нямате време да реагирате. Какво ще направи компютърът на колата ви? Ще опита да спре при всички положения, убивайки пешеходците, или ще завие в опит да ги спаси, блъскайки се в стена и убивайки пътника?

Това е етичен въпрос, който започва да вълнува специалистите откакто в сферите на автомобилостроенето започна да се говори за автономни коли. И може да се каже, че това е много сериозна тема, която няма как да се избегне. Учени от Икономическия университет в Тулуза публикуваха труд, в който разглеждат тази дилема.

Жан-Франсоа Бонефон и неговите колеги се допитали до няколко стотин души през Amazon Mechanical Turk и представили пред тях подобна ситуация в различни вариации – повече хора в колата, повече и по-малко хора на пътя, както и пътници, включващи деца. Излиза, че 75% от участниците в анкетата смятат, че би било морално колата да завие, убивайки пътниците. Интересното е, че решението е такова в ситуации, в които този, до който учените са се допитали, не присъства в колата. 65% от участниците пък смятат, че колите трябва да са програмирани да избягват удар с пешеходците.

При оценки от -50 (спаси пътниците) до +50 (спаси пешеходците), общата средна оценка била +24, което показва, че хората като цяло са за автономни коли, които да взимат морално решение, спасяващо максимално много животи. Друг става въпросът, когато дойде моментът за приемане на закон за такива автомобили, как ще бъдат конструирани те? Трябва ли в автономният им режим да бъде интегриран и изкуствен интелект да взима решенията? И изобщо ще бъдат ли такива решения по-добри при спасяването на човешки животи? Ще успеем ли да намалим смъртните случаи на пътя, ако приемем такъв начин на работа за колите на бъдещето?