Beats-Executive-Picture-1

Apple потвърди плановете си за закупуване на Beats Electronics. Както писахме по-рано днес, сделката ще бъде на стойност 3 милиарда долара, като компанията от Купертино ще придобие изключително успешната и печеливша линия от слушалки, както и процъфтяващата абонаментна музикална  услуга на Beats. Джими Йовайн и Dr.Dre също ще се присъдинят към Apple, която ще плати 2.6 милиарда долара в брой и 400 милиона в акции.

Двете марки ще останат отделени, като дори ще продължават да предлагат конкурентни услуги, включително iTunes Radio и наскоро стартиралата Beats Music. Отделите, които се занимават с музиката, слушалките и говорителите ще отговарят директно на Apple.

Beats е известна най-вече със своите популярни слушалки, но музикалната услуга със сигурност е изиграла доста съществена роля в решението на Apple. Потребителите все повече се насочват към стрийминг услугите, където към момента гигантът не може да се похвали с най-голям успех.

В интервю за Recode Тим Кук заявява, че Apple може да е изградила своя собствена абонаментна услуга и слушалки, но той вижда в лицето на Beats предложение за много повече благодарение на “невероятни”, “талантливи” хора , особено Йовайн и Dr.Dre. Той също така казва, че дейностите на Apple и Beats взимно се допълват и, че заедно могат да направят много повече в бъдеще. “Джими и Dre са иградили нещо феноменално. И те имат феноменални умения.”, са думите на Кук.

“В сърцето си винаги съм знаел, че Beats принадлежи на Apple. Идеята, когато започнахме компанията, беше вдъхновена от несравнимата способност на Apple да ожени културата и технологията. Дълбоката ангажираност на Apple към музикалните фенове, певците, композиторите и музикалната индустрия е нещо специално.”, казва Джими Йовайн.

Очаква се сделката да приключи до края на годината, като тя все още е обект на регулаторно одобрение. След като тя бъде финализирана Йовайн ще напусне поста си на главен изпълнителен директор на музикалния лейбъл Interscope, за който е отговарял в продължение на 25 години.