Изтече официален Apple документ, адресиран до всички магазини и официални представители на компанията по света. В него се споменава, че гигантът спира поддръжката на няколко от своите по-стари модели. Това важи за всички такива устройства в САЩ, Канада, Европа, Япония и Латинска Америка. Телефоните са класифицирани в две категории – „vintage“ (остарели) и „obsolete“ (излезли от употреба), като това има значение и за поддръжката им.

Определените като „vintage“ модели са смартфони, които не се произвеждат от повече от пет години, но по-малко от седем. „Obsolete“ устройства пък не се произвеждат от повече от седем години. Тук е моментът да споменем за кои версии на iPhone точно става дума. Маркирани като „vintage“ вече са iPhone 3G, iPhone 3GS, както и варианти им от Китай. Първият Apple iPhone вече се води „obsolete“ в повечето страни по света. Сега етикетът му „vintage“ ще бъде свален и в САЩ, където също се спира поддръжката му. В Канада и Турция компанията е задържена по закон да предоставя сервиз за въпросните устройства, така че iPhone 3G и 3GS там ще останат определени като „vintage“ за още известно време.

Важно е да отбележим, че Apple ще спре техническа поддръжката на смартфоните си не само от гледна точка на ъпдейти и софтуерна сигурност, а също и за сервизиране.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS