Времето се развали и какво по-хубаво в такъв момент от свободата да се настаните с чаша топъл чай и дебело одеало на дивана, потъвайки в света на хубав филм. В такива моменти винаги съм насреща, за да ви дам идеи какво да гледате и днес не е изключение. В последно време съм на вълна научна фантастика, но за това вече отдавна сме си говорили. Ще обърна внимание на друг кино феномен, а именно хорър филмите. Не говорим обаче за тези посредствени ужаси, които напоследък станаха популярни със силното желание на режисьора просто да ви стресне. Става въпрос за стойностни филми, които ви влияят психически, карат ви наистина да се страхувате и остават с вас задълго.

Ще изброим пет филма, които са нещо като класика в жанра – продукции от около 80-те години на XX век, означаващи толкова много за кино индустрията като цяло. Без да се бавим, ето кои са те (без конкретна подредба)…

„Екзорсистът“ („The Exorcist“, 1973)

„Екзорсистът“ е филм, за който всички са чували. Учудвам се обаче колко много хора не са го гледали, въпреки че знаят за какво се разправя и да са запознати с културното му влияние в днешно време. Историята за момиченцето, което бива обладано от зъл дух и се нуждае от помощта на отец Мерин (в ролята големият Макс вон Сайдоу) би могла да се нарече пленителна. Набожното семейство се обръща към услугите на пастора след като детето им започва да се държи странно и оттам насетне следват куп сцени, изпълнени със задължителните по онова време за цензуриране думи, включително и антихристиянски такива.

„Екзорсистът“ е дело на режисьора Уилям Фредник („Френска връзка“), като е базиран по едноименния роман на американския писател Уилям Питър Блейти. Авторът сам е адаптирал сценария, за което печели Оскар през 1974 година.

„Хелрейзър“ („Hellraiser“, 1987)

Ето нещо, което е накарало не един и двама души да върнат пуканките (не на щанда) в някакъв момент от прожекцията. „Хелрейзър“ е пълнометражният филмов дебют на писателя Клайв Баркър и е базиран на неговата прословута новела „The Hellbound Heart“. Тук ще видите разказана историята на една съпруга, позволила си няколко забежки на младини. Когато тя отива да живее в старата къща на съпруга си, се среща със своя едновремешен любовник. Само че с него нещо не е наред. Той всъщност се е завърнал от мъртвите, както ние бихме го нарекли – от Ада. Той си е позволил да се заиграе със странен предмет, който извиква същества от друго измерение, наречени Ценобити. Това, което бихме си представили като Ад, всъщност е тяхното измерение, където болката и удоволствието се сливат в едно в най-мрачните желания на човешкото същество.

Интересното е, че по идея на Баркър Ценобитите в действителност не са зли същества. Те реално са абсолютно безразлични към добро и зло и имат свое собствено разбиране за съществуването. То очевидно не се припокрива с нашето…

„Пришълецът“ („Alien“, 1979)

Преминавайки нататък съвсем леко ще забършем фантастичния жанр, но няма как. „Пришълецът“ е находчив филм, задължителен за всеки фен на двата застъпени тук жанра, а и не само. Няма и какво толкова да кажем за продукцията, тъй като тя е пределно известна на достатъчно хора. Но ако случайно сте от тези, които по една или друга причина са пропуснали един от най-добрите филми на Ридли Скот, то съветвам ви да се поправите възможно най-скоро.

Въпросът тук е какво ще направите, ако се озовете на самотен кораб в дълбокия космос, а заедно с вас на борда е и същество от друг свят, с което изглежда не можете да се борите и не разбирате? Гледате да спасите себе си и котката си, това правите.

„Нещото“ („The Thing“, 1982)

Култовият режисьор Джон Карпентър също намира място в днешния ни списък. „Нещото“ е един от любимите ми филми изобщо и показва най-доброто от режисьорска и ефектна гледна точка. Филмът е базиран по новелата „Who Goes There?“ на Джон Кампбел-младши. Разказът обаче е доста по-различен като история и това прави филмът уникален сам по себе си. Специалните ефекти пък са прекрасни. Работата по куклите, изобразяващи извънземното, е ненадмината.

За какво става дума? Извънземен кораб катастрофира в Антарктида преди много години. В наши дни норвежка експедиция го открива и размразявайки това, което е вътре, обръща всичко с главата надолу. Нещото успява да се изплъзне и намира място сред група американски учени, които си нямат ни най-малка представа какво ги очаква. А защо е така? Защото нещото може да приема образа на всеки, до който се докосне, разбира се. А от тук ето ви и чудесна идея за заплетен сценарий.

Опитът през 2011-а да се заснеме предисторията на „Нещото“ не беше особено успешен, въпреки че не мога да го нарека и тотална загуба. Главното, което подразни (с изключение на ужасните компютърни специални ефекти), е това, че историята не се връзваше с началото на оригиналния филм. Е, какво да се прави…

„Злите мъртви II“ („Evil Dead II“, 1987)

Завършваме с нещо по-така. „Злите мъртви II“ може да не ви е добре познат, но той всъщност е култова класика сред феновете на поредицата. Не слагам в списъка първия филм от въпросната трилогия, защото втора част разказва същата история. Разликата е, че режисьорът Сам Рейми (трилогията „Спайдър-мен“ с Тоби Магуайър) решава да направи римейк на собствения си хорър филм от 1981 година, само че с лек комедиен привкус.

И не, тук не става дума за зомбита – мъртвите всъщност са демони, които биват събудени, когато някой прочете на глас написаното в старата книга Некрономикон, която от своя страна пък е подвързана с човешка кожа. Историята на „Злите мъртви II“ е директно свързана с продължението „Армия на тъмнината“ (Army of Darkness), също от Сам Рейми. Идеята на филма е, че младата двойка Аш и Линда решават да се откъснат от света за един уикенд като отиват в усамотена стара колиба в средата на гората. Всичко се обърква, когато те намират въпросната книга сред вещите на оригиналните собственици на мястото. Лошо… лошо…

През 2013-а видяхме опит за римейк от друг режисьор, а на Хелоуин е премиерата на „Ash vs Evil Dead“ – сериал, който ще показва какво се случва с Аш години след събитията в първите филми.

Е, не остана друго освен да ви пожелая приятно гледане. И тъй като този материал е озаглавен „Пет класически хорър филма за начинаещи“, то е логично да има продължение, нали? Очаквайте подобен списък със задължителни модерни филми на ужасите още утре.