Всички разбрахме когато миналата седмица излязоха слухове от доверени източници на Wall Street Journal, твърдящи, че през 2017 година Android и Chrome OS ще се слеят в едно. Още разбрахме, че през 2016 година ще видим прототип на бъдещата операционна система на Google, която ще се стреми да направи конвергенция между двете. Веднага след като слуховете се появиха, Google отрече да подготвя такова действие и обясни, че „Chrome OS е тук, за да остане“ и че има още много какво да видим вбъдеще – нов музикален плеър, още ъпдейти за сигурността, редизайн на софтуера, за да пасне с Material Design и прочее неща…

Няма начин обаче да не си зададем въпросите „Трябва ли Chrome OS и Android да бъдат сляти и какво ще последва ако това стане?“. Нека се опитаме да им отговорим с няколко интересни довода.

Защо?

Слуховете твърдят, че Chrome OS ще бъде внедрена в Android, а не обратното. Има доста силна логика в това, а именно че Android е много популярна мобилна операционна система с повече от 80% пазарен дял. Chromebook лаптопите от своя страна, макар и с растяща популярност, все още има какво Google да желае от тях. Има обаче и още нещо – Android е платформа, в която потребителите имат на разположение огромен набор от приложения, с които да вършат безброй неща. Това би било много полезно в десктоп среда, стига да бъде изиграно добре.

От друга страна Android е UNIX базиран, а Chrome OS работи на базата на ядрото на Linux (Linux Kernel). Този факт би направил конвергенцията на двете операционни системи лесна от технологична гледна точка. Друг въпрос е дали трябва да се прави и ще бъде ли успешно изобщо. Microsoft опитват нещо подобно с функционалността Continuum, докато Apple са твърдо против. В тази връзка Тим Кук казва „Не вярваме в това да имаме една операционна система за компютри и мобилни устройства. Смятаме, че това би попречило на двете…“ Дали Google ще опровергаят Кук и компания?

chrome-os-screenshot

Какво ще стане с Chrome OS?

Може би конвергенцията на мобилната операционна система на Google с тази за лаптопи да се окаже добра стратегия за развитието и на двете. За Chrome OS това би означавало повече нови (и нужни) функционалности. Защо не? Смея да твърдя, че са добре дошли.

От друга страна, какво ще стане с вече съществуващите Chromebook лаптопи и операционната система в сегашния ѝ вид? Според Wall Street Journal Chrome OS ще остане система с отворен код, а Google ще я запази поддържана за известно време. Друг слух е, че Chromebook изцяло ще бъдат ребрандирани. За това обаче е рано да говорим.

Какво ще стане с Android?

Мобилната операционна система Android е достатъчно популярна сама по себе си, но има нужда от няколко неща, без които в известна степен изостава от конкуренцията. Когато говорим за Chrome OS, то там Google са се фокусирали върху сигурността, регулярните ъпдейти и постоянна пет-годишна поддръжка. Android от своя страна е операционната система, която е най-силно критикувана когато става въпрос за сигурност. За да може тя да се използва на всякакви машини и то за всичко, трябва Google да обърнат сериозно внимание на сигурността. От това Android и нейните потребители само биха могли да спечелят.

За да бъде Android полезна система във всякакви форми, били те мобилни или десктоп такива, трябва много работа. Всеки, който е опитвал да използва клавиатура и мишка на Android, знае колко е тромава тази операция. Тук обаче Chrome OS също би могла да помогне.

Motorola-Nexus-6-Picture

Логично ли е да се случи?

Точно така – каква е логикага изобщо такова нещо да се стане? През 2009 година Сергей Брин спомена, че най-вероятно с времето Android и Chome OS ще се слеят. В разговор с анализатори пък, Сундар Пичай споменава, че „… в крайна сметка мобилната и компютърната парадигми ще се преобразят в това, което днес виждаме като десктоп преживяване.“

Дали маневрата от страна на Google (ако такава все пак ще има) е логична, всеки ще си отговори сам. Едни ще видят Google Pixel C като началото на конвергенцията; други ще си помислят, че възможността Chrome да подкарва Android приложения е жокер към това, което може би ще се случи.

Трябва ли сливането да стане?

android-5-0-lollipop-screenshotДали трябва обаче сливането на двете операционни системи да се случи, е по-особен въпрос. Аз лично бих казал, че не е задължително, защото идеята на Chrome OS е добра и изглежда, че набира скорост. Необходими са още неща, за да стане тя достатъчно лесна за използване и достъпна, но пък защо не Android да ѝ даде това?

В този ред на мисли, когато помислим за ползите от една вероятна конвергенция между Chrome OS и Android, става интересно. Всички положителни неща, които изброихме по-горе, звучат хубаво, но въпросът тук по-скоро е дали Google ще се справи с това? Дали да не се фокусира върху двете си операционни системи поотделно, или да рискува и да се опита да ги подобри чрез сливане? Отговорът на този въпрос ще видим най-рано през 2016 година, ако изобщо такъв се появи…

Какво обаче е вашето мнение? Смятате ли, че е нужно подобна конвергенция да се случи и бихте ли се радвали да видите устройство, родено от Android и Chrome OS? Ще се радваме да оставите коментарите си под статията, за да разберем какво мислите.